Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

Alarmerende udvikling: Havis ved Arktis smelter usædvanligt tidligt

Illustration: Norsk Polarinstitutt

Havisen ved klodens nordligste punkt er i år smeltet tidligere, end den plejer at gøre. En uge før normalt er temperaturen nået op over 0 grader, og det kan føre til, at 2019 bliver et nyt rekordår for, hvor lidt havis der vil være tilbage i september, vurderer forskere fra Danmarks Meteorologiske Institut. Den nuværende rekord er fra 2012.

OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Energistyrelsen 14. okt 2019 09:27
Styrelse gør 5G-test billigere
via CNN 14. okt 2019 07:32 17
Toyota lancerer ny brintbil
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

er med til at opretholde havstrømmene i verdenshavet, hvor det salt- og næringsholdige vand køles af og synker ned for så at glide syd over i de dybe lag i havet efter at været trukket nord over med varme i de øvre lag fra syd.

De mange synergier, der er mellem havisens refleksion af solens lys/varme tilbage mod universet, biologien i verdenshavet, the polar vortex, frigivelsen af de store mængder af frossen methan, afsmeltningen af indlandsisen osv. peger alle sammen i en retning, der hedder usikkerhed, potentielt voldsomme feedback-mekanismer i forhold til det store billede; MENNESKESKABT GLOBAL OPVARMNING!

Det er absurd, at tilhøre den noget overrepræsenterede art, som ved industrialiseringens begyndelse lod sig karakterisere som "det nye menneske", "fornuftig egoisme", "homo economicus", "nytteoptimerende subjekter", "oplysningens blomst", osv.

Vi ved, at vi i forhold til vor succes her på planeten er vor egen største trussel, takket være vor succes. Alligevel synes det vigtigste for os, som vor afgående statsminister har sagt, at være, at bevare optimismen, for ellers stopper udviklingen bare, dvs. den udvikling som er sin egen største trussel!

Selv droppede regeringen 20/20 målene, ikke bare som følge af en beslutning truffet i det dulgte, men som påvist af klimarådet, der sort på hvidt beskrev at det lille kongedømme med ejendomsret til verdens største ø ved nordpolen havde speeded udslippet af CO2 op som konsekvens af regeringens politik.

Det største fremskridt, som menneskeheden har gjort i nyere tid i retning af at reducere udslippet, kom i kølvandet på finanskrisen, hvor stigningstaksten i det globale CO2-udslip faldt for første gang i flere generationer.

Donald Trump, problembenægter, oldsag på posten som den frie verdens leder, mental og systemisk falliterklæring og patetisk politisk overlever kan gøre mere for klimaet, end samtlige oprigtigt velmenende problemknusere:
- Han har fuld fart mod at smadre WTOs institutioner og dermed reguleringen af den globale samhandel, den globale samhandels juridisk nødvendige infrastruktur.
- Hans handelskrig med Kina har afsløret, at Kina sidder på råstofferne til den ny økonomi, dvs. de sjældne jordarter, hvilket regimet i al stilfærdighed har gjort hele verden opmærksom på, med en lille artikel i et lokalt medie.
- og, hvilket kun implicit er kommet til manges kendskab i den sammenhæng, netop i forbindelse med verdens adkomst til de sjældne jordarter, er grunden til, at der ikke produceres sådanne metaller andre steder i verden, at det kun er i Kina, at de forbruges for alvor, at det kun er i Kina, at der er afsætning på dem, hvorfor det altså også kun er her, at der faktisk produceres elektronik og alt hvad der indgår fremtidens grønne teknologier!

Der appelleres til det konstruktive, det fornuftige, egennyttige og privatøkonomiske aspekt hos verdensborgeren her som der i den vestlige verden, som om dette subjekts rationalitet pr. automatik bygger op om den på artens vegne højeste ditto, som om individets villen sig selv bygger op om det fælles bedste i gammeleuropæisk kristen forstand. Adam Smidts skjulte hånd er ideologisk blændværk, skønmaleri, ..

Hvis det rent faktisk lykkes Donald Trump at smadre verdensøkonomien og overlade fremtidens teknologi og økonomiske magt til riget i midten, så vil han have gjort mere for klimaet, end nogen nok så oplyst rationalist fra og med utilitarismens/industrialiserings vugge. Og det på trods af, at han hverken fatter problemet, menneskeskabt global opvarmning eller dynamikkerne i realøkonomien.

USA sidder på verdens pengeproduktion og 60 % af våbenindustrien. Men realøkonomien, den er ved at glide USA af hænde.

Det ville have været bedre, hvis denne verdens sidste supermagt havde brugt sine evner og ressourcer på at forbedre verden, frem for at smadre vore livsbetingelser sammen med alle sine proselytter fordelt over den ganske klode.

 • 15
 • 5

Om lidt kommer:

Ernst Krogager, Niels Hansen, Niels Vestergaard Jespersen og Sven Ferdinansen (og gud ved hvem) og forklarer os, hvorfor de tal vi ser, på ingen måde er alarmerende, da der ingen AGW er. Og de vil have masser af kurver fra diverse dubiøse uvidenskabelige sites, som de vil poste i denne tråd - mindst 10 gange hver, for at bakke deres påstande op, så alt er, som det "skal være" - suk.

 • 17
 • 8

Jeg har ikke adgang, men udfra det oplyste er alarmen noget tidligt ude.
http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
Temperaturen nord for 80 er kommet op på 0C, og derefter en masse kan og måske.
Lad os nu se hvordan det udvikler sig før vi erklærer arktis isfri.

Der kan man bare se. De kritiske røster er savnede, så der er noget at diskutere.
Men jeg ville vente en måneds tid og ikke kun se på den sidste uge.

 • 5
 • 11

Jeg synes da lige at jeg ville give dette link om danske forhold.
Så ulykkerne er endnu ikke nået frem til Danmark.
https://www.180grader.dk/miljoe/det-ekstre...

Og linket nedenunder viser, at alt hvad I snakker om foregår på den nordlige halvkugle og helt specielt omkring ishavet og nordpolen. Jeg har tidligere nævnt begrebet ALBEDO og ændringer i ALBEDO. Og som jo altså har en selvforstærkende effekt.
Men det er jo et fyord på denne netside, det er de "rigtige" videnskabsmænd på denne netside blevet enige om.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Change_...

 • 2
 • 12

Svend:

Temperaturen nord for 80 er kommet op på 0C, og derefter en masse kan og måske.
Lad os nu se hvordan det udvikler sig før vi erklærer arktis isfri.


Ja - man skal passe særdeles meget på med at at dømme klima ud fra enkelt events (som dette), hvad journalister desværre ofte er tilbøjelige til. Men heldigvis har vi nok data til rådighed her til at slå fast, at det går den forkerte vej skræmmende hurtigt.

Desværre er de meget in depth analyser, Dan Jensen lavede på baggrund af disse tal blevet slettet herfra i den forrige tråd, men måske kan vi bede ham poste disse grafer igen i denne tråd.

Som et lille øjebliksbilledes add on til de artiklens "data", er vi i øjeblikket på den laveste isudbredelse i Arktis på denne dato i historisk tid - igen: Det er ikke klima, men når alle (tilgængelige) tal peger samme vej, så er det.

Så vil man se, at det ikke bare er dette års tidlige 0°C passage på 80°N, der er alarmerende.

mvh Flemming

 • 7
 • 3

Og hvad har det med havisen i Arktis at gøre?

Og: det kan godt være, de har ændret på nogle skilte, men deres update på hjemmesiden her er stadig klar i spyttet. Det ville du også selv meget hurtigt kunne have googlet, hvis ikke din agenda blot var misinformation.

 • 8
 • 2

Global opvarmning er et reelt problem.
GHG emissioner af CO2 og Metan, er et delvist menneskeskabt problem.
GMO er en løsning på fødevareforsyningen, og kan reducerer vores arealforbrug.
Plastik forurening er et stort problem.
Forbruget af fossile brændstoffer stiger 2-3% hvert år og har gjort det siden 1950, og intet tyder på at det bliver mindre de næste 20-30 år.
Vindmøller og Solceller bliver opstillet i stigende tempo, men verdens energiforbrug stiger hurtigere, så de kan ikke overtage forbruget.

Biomasse er CO2 neutralt på den lange bane, men med det nuværende forbrug og stigningstakt, er det ikke CO2 neutralt.
Biomasse som det anvendes idag, er en biodiversitets katastrofe, da det føre til fældning af naturskov, der erstattes med kulturskov.

Afviklingen af atomkraft i Tyskland, USA og Sverige, har den MODSATTE effekt på Klimaet, af det vi gerne vil opnå, da det er absurd at lukke CO2 frie energikilder, og lade kul og brunkulsværker fortsætte.

Det var lidt om holdningerne til nogle af klima, miljø og naturproblemstillingerne.

Så Ja, det er mig der har vagten i denne uge.

 • 5
 • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten