Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
andre skriver

10 terabits i sekundet med telefonkabler

Illustration: Daniel Mittlemann

Amerikanske forskere fra Brown University udviklet en metode til at sende data med en ekstrem hastighed på 10 terabit i sekundet via modificerede DSL-kabler. Det sker med et 200-gigahertz signal på en afstand på tre meter. Jo længere afstande der sendes over, jo lavere bliver hastigheden. Opdagelsen kan på sigt bruges til hurtige kortrækkende forbindelser, fx i datacentre eller mellem maskiner.

Emner : Bredbånd
OGSÅ VÆRD AT LÆSE
via Energiwatch 26. maj 2020 15:28 15
Fynsværket udfaser kul i 2022
via DR Østjylland 26. maj 2020 09:48
Blodbanker stopper corona-test
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har set hvordan en 10GHz antenneforstærker er bygget op, det er på ingen måde normal elektronik opbygning. Modstande og printbaner virker også som små spoler, som skal compenseres for, ligesom der er nogle helt andre krav til afstande og EMC. Frekvensnøjagtigheden kommer nok til at kræve krystalovne med fast temperatur, så opstart af udstyret kræver opvarmningstid, oftere kalibreringer med udstyr der også skal tempereres før brug på grund af den høje nøjagtighed.

Kortrækkende forbindelser kan med fordel klares med gammeldags kabler eller fibre med flere ledere, med langt lavere frekvens og dermed også lavere pris på udstyret.

Netkabler: 600MHz Cat 7 er nok til 10Gigabit, til 10kr/meter. 2000MHz Cat 8 er omkring 25-40Gigabit eller nok til 5Gigabyte/s, hvilket er en god del hurtigere end max harddisk hastigheden på den hurtigste Mac Pro computer man kan få. Hvis det skal være hurtigere end det, skal man igang med at overføre direkte fra RAM, fordi harddiske vil være for langsomme, længe før man når de 200 GHz. Cat 8 kabel koster mindre end et tomt kabinet til den 10GHz antenne forstærker jeg så tidligere, fordi den kræver meget skærmning for støj.

Et serverkabinet med 2x64 kernet CPUer har ram der kan arbejde med op til 300Gigabyte/s, det er ikke tæt på 10 terabit i sekundet. At koble flere serverkabinetter på samme kabel giver ikke mening, da konsekvensen ved fejl er alt for høj.

 • 1
 • 1

Det bliver billigere og mere pålideligt med optik. Der findes flere metoder, så samme hastighed kan opnås med optiske kabler.

Det eneste jeg kan forestille mig som anvendelse er til USB nøgler. Man holder bare to op ved siden af hinanden, og så har man en kopi...

 • 3
 • 0

Kortrækkende forbindelser kan med fordel klares med gammeldags kabler eller fibre med flere ledere, med langt lavere frekvens og dermed også lavere pris på udstyret.

Du behøver ikke flere ledere med fiber. I øjeblikket er 400 Gbit/s fibermoduler kommercielt tilgængelige. De bruger 100 Gbit/s på fire bølgelængder. Med standard DWDM teknologi er der 96 bølgelængder, hvorfor du kan køre 9,6 Tbit/s med 24x 400 Gbit/s og på 100 km i stedet for 3 meter.

Danmarks samlede internettrafik til private er i øvrigt i størrelseorden 5 Tbit/s. Teoretisk kan det hele løbe i en enkelt fiber.

Alt det ved forskerne naturligvis godt. De laver bare grundforskning for at finde ud af hvor langt man kan presse kobber. Rekorderne for fiber er også lavet med udstyr og kabler, som ikke er praktisk til kommerciel brug.

 • 6
 • 0

Nu ikke så negative... ;-P Jeg synes, det er dejligt, at der sker noget på den elektriske front også! Så skal vi bare ha' en "lettere" (læs: "som det nu kan puttes i silicium") version inkluderet i en IEEE standard; helst en 802'er... På et tidspunkt kan det være at de små NAS'er kan blive helt brugbare - jeg har opgivet og er gået fra en gigabit Ethernet RAID1 til en USB 3.1 RAID1 løsning (begge med sammenlignelige diske og begge fra WD). Kæmpe fremskridt*)! :-P

*) Jeg går ud fra at en del af problemet med NAS'en, er noget overhead, der bliver uforholdsvist stort ved/for små filer. Men hvis båndbredden nu var en faktor 10 større, såe...)

 • 0
 • 0

Hvad er der galt med 10 Gbit/s på cat6a ethernet kabler? Fungerer fint til NAS.

Pris og tilgængelighed... Ellers gav jeg det gerne et skud! :-D

(Det går generelt ret langsomt med at få >1Gbit som standard i noget som helst! På notebooks er bedste bud er nok at hoppe over Thunderbolt? PCIe-kort er blevet blevet noget billigere, siden jeg kiggede sidst, men switche til 10GBASE-T ser stadig ud til at ligge i >4kkr?)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten