Sponseret indhold

Ambus store satsning: 30 nye udviklingsprojekter på én gang

Markedet for engangsprodukter til sundhedsområdet ekspanderer kraftigt, og det betyder, at en klassisk ingeniørvirksomhed som Ambu sætter 30 projekter i søen simultant og i dag rummer alt fra materialespecialister til software-teams og kunstig intelligens.

Af TECH RELATIONS for Ambu
De seneste 10-15 år har Ambu været på en rejse mod at udvide sin palet af medicoudstyr mod engangsudstyr kombineret med bedre visualisering. Virksomheden rummer i dag alt fra materialespecialister til software-teams og kunstig intelligens. Illustration: Jeppe Carlsen/Tech Relations

I et endoskop til kikkertundersøgelse af eksempelvis lungerne er der typisk op til 66 komponenter i bukkeledet. I Ambus engangsendoskop er der én.

Det er et meget godt billede på, hvad det er, de mange udviklingskræfter i virksomheden bliver brugt på, fortæller CINO (Chief Innovation Officer) i Ambu Måns Barsne.

»Vi er gode til at gøre komplicerede konstruktioner simple, så de bevarer kvaliteten til en lav pris,« siger han og eksemplificerer med et fleksibelt engangsbronkoskop (lungeendoskop), som Ambu var first movers med i 2009. I dag sidder virksomheden på 25 procent af markedet.

De seneste 10-15 år har Ambu været på en rejse mod at udvide sin palet af medicoudstyr mod engangsudstyr kombineret med bedre visualisering. Virksomheden opererer inden for tre områder: visualisering, anæstesi samt patientovervågning & diagnosticering.

Inden for kikkertundersøgelse er udviklingen gået stærkt de seneste par år. Fra primært at have fokuseret på lungeundersøgelser, har Ambu nu også udstyr til øre-næse-hals-, urinvejs- og mave-/tarmundersøgelser.

»Fokus på engangsudstyr er steget støt – ikke mindst under covid-19-pandemien – og skiftet fra flergangsudstyr til engangsudstyr er det, der driver vores udvikling,« fortæller Måns Barsne, der selv har været ansat i Ambu i fem år og i den tid er gået fra at indgive to patenter om året til at indgive 40.

Innovation i dna’et

Ambus historie går tilbage til 1937, da Holger Hesse etablerede Testa-Laboratorium i en lejlighed på Østerbro i København. Hesse udviklede fra begyndelsen produkter, der skulle gøre en forskel for patienter og læger, og i 1956 kom det store gennembrud med verdens første selvoppustelige genoplivningsudstyr – i dag kendt som Ambu Bag og stadig en bestseller i virksomhedens sortiment.

Virksomheden startede altså som udviklingsvirksomhed, og innovation har været kernen i virksomhedens dna lige siden. I dag har Ambu udviklingsafdelinger i Danmark, Tyskland, Kina, USA og Malaysia og produktion i de tre sidstnævnte.

Med store konkurrenter som Olympus, Pentax og Fuji skal der investeres massivt, og alene i år kommer Ambu til at investere 340 millioner kroner i udviklingen, mens investeringen kommer op over 400 millioner kroner næste år. Men den ambitiøse plan er også at gå fra fem parallelle udviklingsprojekter til 30, og det kræver mange nye medarbejdere. Alene i år er der blevet ansat 90 nye medarbejdere i udviklingsafdelingerne, og globalt har virksomheden ansat 550 nye medarbejdere.

Mobilkameraer baner vejen

Når man udvikler engangsendoskoper, er udfordringen at producere et relativt billigt produkt med hightech-indmad.

Ambu investerer 340 millioner kroner i udvikling i år og er i gang med at forberede sig på at arbejde med 30 udviklingsprojekter på én gang. Illustration: Jeppe Carlsen/Tech Relations

»Det er ikke svært at udvikle et dyrt produkt med al den dyre indmad. Så det har altid været vigtigt for os at komme op på en super billedkvalitet til vores engangsendoskoper,« forklarer Måns Barsne.

Heldigvis er mobiltelefonbranchen hele tiden i gang med at udvikle kamerateknologi, som er den samme, Ambu anvender. Det betyder, at virksomheden kan lave mindre og mindre udstyr til flere anvendelser med højere og højere kvalitet.

»Det betyder også, at vi kan være konkurrencedygtige, fordi vi leverer HD-kvalitet til en konkurrencedygtig pris. Vi ved, at teknologien kommer til at udvikle sig med 2K-, 4K- og 8K-sensorer, så vi kommer til at forbedre vores billedkvalitet eksponentielt de kommende år,« siger han.

I dag er softwaren til visualisering primært udviklet af teknologipartnere, men det er noget, Ambu i fremtiden også vil kaste flere investeringer i selv at udvikle.

To år fra idé til marked

Sammenlignet med andre medico-virksomheder og pharmaindustrien ser man hos Ambu hurtigt et resultat med det produkt, man som projektteam arbejder på. Typisk tager det blot to år at udvikle et produkt fra idé til marked, og det skyldes ifølge innovationsdirektøren nogle dedikerede projektteams, der arbejder med ét projekt ad gangen og har deres eget budget og autonom styring. Samtidig begynder alle projekter med interview af hospitalsmedarbejdere, så teamet får en god fornemmelse af, hvilken løsning de skal finde frem til.

Men for at kadencen på to år kan holdes med 30 sideløbende projekter, kræver det ikke bare mange flere medarbejdere, men også en ny struktur på organisationen og den måde, Ambu udvikler på, fortæller Niels Bjerrum Thomsen, der er chef for afdelingen Mechanical Engineering.

»Vi har en superdynamisk kultur med mange nye projekter, høje ambitioner og nye mennesker. Men for at vi kan håndtere så mange projekter på én gang, har vi skævet lidt til bilindustriens modulopbygning,« fortæller han.

Bilindustrien inddeler i motor, chassis, bremser og så videre, mens andre brancher traditionelt organiserer sig efter grupperinger som software engineering, mechanical engineering, electrical engineering, fordi det er sådan, fagområderne er opdelt på universiteterne.

»Vi ser derfor på, om vi kan introducere moduler, der er ens og går på tværs, så vi kan genbruge og introducere veltestede løsninger. Det giver hurtighed, kvalitet, høj performance og sikkerhed,« siger Niels Bjerrum Thomsen.

Multidisciplinært miljø

Ambus organisering går med andre ord fra faggruppefokus til produktfokus.

»Og det kræver multidisciplinære teams omkring modulerne, så alle fagkompetencerne udvikler sammen,« forklarer Niels Bjerrum Thomsen.

Derfor søger Ambu ingeniører inden for en bred vifte af alt fra kamerateknologi og software til mekanik. Men også inden for spidskompetencer. For eksempel har virksomheden lige ansat to specialister i klæber. Det er en videnskab for sig selv at finde den rette klæber til elektroder, der skal kunne sidde på både glatte og behårede kroppe og på spædbørn. Og da Ambu producerer cirka fem millioner elektroder om ugen, er det et ret vigtigt område.

»Det er et spændende miljø for en ingeniør, fordi det er så bredt fagligt. Samtidig er det stimulerende, at næsten alt, vi laver, bliver til et produkt. Det bliver til noget, det giver mening og opfylder et behov, og det betyder meget for mange her,« slår innovationsdirektør Måns Barsne fast.