close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

3D-projektering revolutionerer arbejdet med byernes vandafledning

3D-projektering og -animationer bliver i stigende grad brugt til at skabe overblik og træffe beslutninger ved vanskelige anlægsopgaver. Og på sigt vil gravemaskiner arbejde direkte fra en 3D-model, fortæller Jacob Gøtterup, ingeniør i COWI's afdeling for Vand & Natur.

De to første weekender i april lukkede krydset for enden af Rugårdsvej i Odense. Årsagen var, at VandCenter Syd skulle sammenkoble ledningsarbejdet fra Østre og Vestre Stationsvej. COWI's 3D-billede af rørføringen hjalp med at visualisere over for kommunale embedsfolk, hvorfor afspærringen var nødvendig. Illustration: Cowi

Hvad gør man, når man skal overbevise de relevante personer i kommunen om, at det er nødvendigt at afspærre et centralt vejkryds i en hel weekend, fordi man skal flytte en spildevandsledning?

Man bruger 3D-animationer til at vise kompleksiteten af rør og kabler, der gemmer sig i undergrunden, og på den måde kan alle parter omkring mødebordet lynhurtigt sætte sig ind i de udfordringer, der venter ved et forestående gravearbejde.

»Med 3D-animationer har vi en kæmpe fordel, når vi skal forklare, hvilken opgave vi står over for,« siger Jacob Gøtterup, ingeniør i COWI Vand & Natur.

Jacob Gøtterup er bachelor i bygningsteknologi fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og kandidat i miljøteknologi fra DTU. Han har været ansat i COWI siden 2010. I dag er hans primære opgave at rådgive om ledningsomlægninger, og her er 3D-projektering og -animationer blevet et særdeles stærkt værktøj.

Gøtterup nævner et dugfriskt eksempel fra Odense, hvor en letbane er under opførelse.

Pædagogisk værktøj

For at gøre plads til letbanen, er det nødvendigt at flytte spildevandsledningerne under et centralt vejkryds i byen, og for at få plads til gravearbejdet beder entreprenøren og de rådgivende ingeniører fra COWI kommunen om tilladelse til at afspærre krydset i to weekender.

»Kommunen ønsker ikke at afspærre vejkrydset så længe, da det vil være til gene for trafikanterne. Men ved hjælp af 3D-animationer bliver det tydeligt, hvilket mylder af vand-, kloak-, og fjernvarmerør m.m, der gemmer sig under jorden. Uanset faglig baggrund kan alle om bordet se, hvilken opgave der venter,« fortæller Jacob Gøtterup.

Kommunen giver tilladelsen til at afspærre vejkrydset.

Jacob Gøtterup forklarer, at 3D-projektering også er uovertruffent, når det gælder om på forhånd at identificere de komplikationer, der kan opstå, når et gravearbejde går i gang.

»Når du som i projektet ved letbanen i Odense skal planlægge et kompliceret gravearbejde, viser 3D-animationerne, hvilke kritiske krydsninger der er under jorden. Så kan du i samarbejde med de andre ledningsejere – hvad enten det er fjernvarmeværket eller TDC lettere træffe beslutninger om, hvilke ledninger der er nødvendige at flytte, og hvilke der kan få lov at blive liggende,« siger han.

Maskinerne fodres med 3D

Potentialet for 3D i anlægsprojekter bliver for alvor realiseret, når alle entreprenørmaskinerne bliver i stand til at arbejde direkte ud fra oplysningerne i modellerne, påpeger Jacob Gøtterup..

»På sigt kan vi lave en 3D-model af et givent gravearbejde og så fodre gravemaskinen med en datafil. Derefter kan maskinen lave gravearbejdet, præcis som animationen foreskriver. Det betyder mindre gravearbejde, færre fejl og dermed også færre folk på byggepladsen. Det vil spare tid og penge,« siger han.

Pres på byerne

Hvor 3D-projektering allerede har vist sin styrke ved projekteringen af store vej- og jernbaneanlæg, er teknologien også på vej til afløbsopgaver, der er et stort indsatsområde for COWI's Vand & Natur-afdeling.

Ingeniørerne i afdelingen er involveret i en lang række store infrastrukturprojekter, og samtidig er der for alvor kommet gang i byggeriet.

Gitte Godsk Dalgaard er afdelingsleder for COWI Vand & Natur. Illustration: Cowi

Væksten er drevet af især to forhold nemlig, at de store byer vokser, hvilket stiller krav til bedre mobilitet i byerne. Hertil kommer byernes evne til at håndtere øgede vandmasser som følge af klimaforandringerne.

Gitte Godsk Dalgaard er overbevist om, at 3D-projektering kommer til at spille en fremtrædende rolle i afløbstekniske projekter i de kommende år.

Læs også: COWI søger to ingeniører med lederambitioner til klimasikring og infrastruktur

»Flere kunder efterspørger det, og vi begynder at få store anlægsprojekter hos forsyningsselskaberne, hvor vi oplever, at projekterne, som f.eks. HOFOR's skybrudstunneler og lignende skybrudssikringer, bliver større og mere komplekse. Vi er derfor ved at inkorporere de nye værktøjer i den type opgaver,« siger Gitte Godsk Dalgaard, der er afdelingschef i Vand & Natur.

Nye krav til ingeniører

Nye teknologier og mere omfangsrige og komplicerede projekter stiller imidlertid også nye krav til COWI's ingeniører - og til ledelsen. Nogle projekter bliver mere langvarige, og behovet for at kunne fastholde ingeniører i virksomheden og på projekterne er noget, der kræver fokus på personaleledelse, forklarer afdelingschef Gitte Godsk Dalgaard. Dette går hånd i hånd med det at introducere nye teknologier i virksomheden eller afdelingen.

»Der opstår nye grænseflader, forstået på den måde, at vi nu samarbejder med folk med andre fagligheder, end vi tidligere har gjort. Det betyder igen større krav til vores projekt- og personaleledelse,« siger Gitte Godsk Dalgaard.

»Tidligere strakte projekter sig typisk over 1-2 år, hvor de nu kan strække sig over 5-10 år. Derfor bliver det endnu mere vigtigt, at vi er skarpe og bliver ved med at være et attraktivt sted at arbejde, så vi kan fastholde ekspertisen. 3D-projektering er et eksempel på, hvordan vi har fået nogle stærke værktøjer, der giver os nogle spændende muligheder som rådgivere. Dem vil vi gerne udnytte i COWI,« siger Gitte Godsk Dalgaard.