Rumfart

Crowdfunded rumsonde med solsejl skal op i 2016

Når den enorme rumraket Falcon Heavy løfter sig mod himlen om et par år, skal solsejlet LightSail med om bord. Det skal vise, at trykket fra solens stråler kan bruges til rejse i rummet.

23. jul 2014

USA bryder monopol for at slippe af med russiske raketmotorer

USA er klar til at lukke SpaceX ind i varmen til at opsende spionsatellitter, så militæret er fri for at bruge russiske raketmotorer i Atlas V-raketterne.

21. jul 2014 4

USA's infrarøde spionsatellitter sporede missilet, som skød MH17 ned

Amerikanerne er sikre på, at det missil, der nedskød et passagerfly over Ukraine, blev affyret af pro-russiske oprørere. Varmen fra missilet blev nemlig fanget af satellitter.

21. jul 2014 29

Amerikanske militær udvikler nyt discount-rumfly

Det er alt for dyrt at sende store satellitter i kredsløb, mener USA. Et helt nyt koncept skal erstatte de nuværende løfteraketter.

19. jul 2014 1

Rumsonden Rosetta nærmer sig komet formet som badeand

Nu er rumsonden Rosetta under 10.000 km fra kometen 67P/C-G, og de nyeste billeder viser en kometkerne, der mest af alt ligner en badeand. Den lader til at bestå af to store dele i nærkontakt, og den sære form kan gøre kometkernen sværere at lande på.

16. jul 2014 4

Ny succes for Orbital: Rumkapsel kom godt afsted mod rumstation

For anden gang er det lykkedes firmaet Orbital at opsende en rumkapsel med forsyninger til ISS. Blandt det nye udstyr til astronauterne er lugtfrit træningstøj.

14. jul 2014 1

SpaceX bygger egen opsendelseshavn

SpaceX, den private rumfartsvirksomhed, har bygget deres egne rumfartøjer, og nu vil de have deres egen rumhavn.

11. jul 2014 via Motherboard 2

Nasa tester landing med plasmateknik til næste år

Nasa vil omgive landingsmoduler med en magnetisk skal og et plasma for at opnå en blød landing. Teknikken skal afprøves første gang på en lille cubesat.

8. jul 2014 2

Ups! Beboelige exoplaneter var noget helt andet

Stjernen Gliese 581 omkredses ikke af planeter i den beboelige zone, hvilket ellers har været postuleret. Ny forskning viser, at astronomerne forvekslede aktivitet på stjernens overflade med omkredsende planeter.

3. jul 2014 9

Europæisk rumteleskop skal røntgenfotografere universet

Et stort rumteleskop ved navn Athena skal opfange røntgenstråler fra sorte huller og varm gas i galaksehobe. Så kan astrofysikerne nemlig finde ud af, hvordan universet kom til at se ud, som det gør.

1. jul 2014 1