Rumfart

Indien affyrer sin hidtil største rumraket med rumkapsel

Med en ny raket kan Indien sende tunge satellitter op i den geostationære bane om Jorden. På sigt kan raketten også bruges til opsendelse af mennesker, og den blev da også testet med en rumkapsel på toppen.

19. dec 2014 via Reuters 6

To nye raketter skal bryde grænser for dansk amatørrumfart

Raketbyggerne i Copenhagen Suborbitals afslører nu planerne for sommerens opsendelser på Østersøen. To raketter ved navn Nexø skal skydes op.

18. dec 2014 14

Kometlanderen Philae vågner sandsynligvis igen efter nytår

Ny 3D-model indikerer, at Philae har tilstrækkelig med strøm i sin dvaletilstand til, at den kan være i fulde omdrejninger i de første måneder i det nye år, hvor der kommer mere sollys til kometen 67P.

18. dec 2014

Mars bøvser methan og rummer organiske forbindelser

Nasa-robotten Curiosity har målt organiske forbindelser i en Mars-klippe, og Mars-atmosfærens indhold af methan varierer kraftigt.

17. dec 2014

Ny raket skal sende kinesere til Månen

Den kinesiske rumfartsorganisation har planer om en Mars-robot, en ny rumstation og rumraketten Lange March-9, der skal bringe mennesker til Månen.

15. dec 2014

Oppusteligt rumfartøj kan bringe mennesket til Mars

Rumkapslen Orion kan kun bringe mennesker det første lille stykke af vejen til Mars. Hele turen kræver nye former for rumskibe og en oppustelig Mars-base.

14. dec 2014 30

Tag med ISS på panoramatur rundt om Jorden

Enestående bearbejdning af materiale fra Den Internationale Rumstation viser dig astronauternes udsigt fra første parket.

13. dec 2014 10

Mystisk røntgensignal fra galakser kan være tegn på mørkt stof

Røntgenteleskopet XMM-Newton registrerer røntgenstråling med en energi på 3,5 keV. Strålingen kan ikke stamme fra almindeligt stof, så måske er der mørkt stof på spil.

12. dec 2014 2

Rosetta-mission: Kometer som 67P udelukket som kilden til Jordens vand

Vandet på kometen 67P er tungere end Jordens vand, viser undersøgelser med massespektrometre på historisk rummission.

11. dec 2014 via BBC

Orbital vil nå rumstationen med Atlas V-raketter

Næste år - og måske også i 2016 - vil rumfirmaet Orbital bruge amerikanske Atlas-raketter med russiske raketmotorer for at bringe forsyninger til ISS. Imens arbejder firmaet på en kraftigere raket.

10. dec 2014