Rumfart

Spørg Scientariet: Hvordan jorder man elektronikken på rumstationen?

En læser undrer sig over, hvordan forskerne har jordet den følsomme elektronik på rumstationen i næsten 400 kilometers højde. Professor fra DTU Space svarer.

22. jun 2015 4

Spørg Scientariet: Hvad sker der med astronautens lig, hvis han bliver revet løs fra sit rumskib?

En læser vil gerne vide, om en astronaut vil blive mumificeret, hvis sikkerhedslinen til rumskibet brister. Lektor på Niels Bohr Instituttet giver et bud.

5. maj 2015 6

Spørg Scientariet: Hvem holdt kameraet under månelandingen i 1969?

En læser undrer sig over, hvem der mon stod bag kameraet, da Neil Armstrong steg ned ad stigen og betrådte Månen. Og hvilket kamera blev der brugt? Professor på DTU Space svarer.

3. jul 2015 29

Philae er vågnet på kometen 67P

Sent lørdag aften modtog ESA de første livstegn fra Rosettas landingsmodul Philae.

14. jun 2015 25

Sådan vil rumturisten opleve Plutos overflade

Rejs med Ingeniøren til dværgplaneten Pluto med dens særegne nitrogen-gletsjere og dyk ned i den nyeste viden om årets astronomiske darling.

28. jul 2015 6

Paradigmeskift: Sådan kan vi også lede efter mørkt stof

Det er endnu ikke lykkes videnskabens verden at detektere mørkt stof. Måske, fordi det er blevet gjort forkert hele tiden. Forskere fra Syddansk Universitet og Los Alamos foreslår, at vi i stedet for kun at lede efter mørke partikler også prøver med mørk stråling.

24. jul 2015 5

‘Tsunami-bøje’ tager første unikke billede af Jorden i 43 år

DSCOVR-satellitten, der skal advare Jorden om solstorme, har nu sendt sit første billede hjem. Det er første gang siden Apollo 17 missionen, at vi får et så unikt billede af hele Jorden.

22. jul 2015 14

Dårlig stål-afstiver årsag til SpaceX-eksplosion

Alt tyder på, at SpaceX oplevede sit første uheld i syv år, fordi en afstiver af andet-trinnets heliumtank var af elendig kvalitet.

21. jul 2015 20

Advarsel til sejlere ved Bornholm: “Rocket launch. Warning”

I de sidste to weekender af august er der udsigt til opsendelsen af en stor dansk amatørraket, hvis vejret holder. Lige nu koger raketværkstedet.

21. jul 2015

Russisk milliardær starter hidtil største søgning efter ikke-jordisk liv

Tech-milliardær smider over en halv milliard kroner i et ti-års projekt, der skal finde intelligent liv på andre planeter.

21. jul 2015 11