Rumfart

Spørg Scientariet: Hvad sker der med astronautens lig, hvis han bliver revet løs fra sit rumskib?

En læser vil gerne vide, om en astronaut vil blive mumificeret, hvis sikkerhedslinen til rumskibet brister. Lektor på Niels Bohr Instituttet giver et bud.

5. maj 2015 6

Elon Musk-biografi afslører nervepirrende øjeblikke før første launch

SpaceX og Tesla Motors blev næsten knust af grundlæggeren Elon Musks ekstreme ambitioner. Han lider utvivlsomt af evig 'go-feber', men er i dag verdens vigtigste teknologi-entreprenør.

20. maj 2015 8

Crowdfundet rummission skyder solsejl af sted i dag

VIDEO: Rumsonden LightSail skal teste teknologi, der i fremtiden kan sende fartøjer af sted mod andre stjerner. Missionen er privatfinansieret – blandt andet via Kickstarter.

20. maj 2015

ANIMATION: Så kraftfuld var asteroiden over Rusland

Asteroiden, der i februar 2013 blev splintret over Rusland ved byen Tjeljabinsk, vejede 10.000 ton og bevægede sig med 50 gange lydens hastighed. Da den ramte atmosfæren med et kæmpe lysglimt, forårsagede det skader på 7.000 bygninger og 1.500 mennesker. Se her, hvad der skete.

19. maj 2015 15

Støvskyer omkring komet gør Rosetta umulig at styre

Stjernekameraerne på Rosetta-sonden bliver forvirret af støvpartikler, som vokser i mængde i takt med, at kometen 67P/Churyumov Gerasimenko nærmer sig Solen.

15. maj 2015 7

Dawn opklarer mysteriet om de hvide pletter på Ceres

Med billeder fra en højde af 13.500 km kan astronomer se små pletter af is på overfladen as asteroidebæltets største himmellegeme

13. maj 2015

VIDEO: Se og hør brølet fra raketbyggernes nye motor

Tre videokameraer dokumenterede Copenhagen Suborbitals' Franken-engine - også kaldet BPM-5 - da den blev testet søndag på Refshaleøen. Måledata viser en trykkraft på de forventede 5 kN og giver store forhåbninger om et skud til sommer.

12. maj 2015 1

VIDEO: USA overvåger Solen døgnet rundt

Solanalytiker Erik O'Connell fra det amerikanske luftvåben er ansat til at holde nøje øje med Solens aktiviteter for at forudse solstorme. De energirige opstød kan nemlig være meget alvorlige for flyenes navigationssystemer.

12. maj 2015 6

Brøøølllll fra Franken-engine giver tro på højt raketskud

Danmarks første succesfulde opsendelse af en væskemotor og en europæisk højderekord kan blive virkelighed, efter at Copenhagen Suborbitals fik succes med afgørende motortest

11. maj 2015 54

Sådan skal Dawn undersøge Ceres

De største objekter i asteroidebæltet, Ceres og Vesta, er meget forskellige. Efter sit besøg ved Vesta for tre år siden er Dawn nu ankommet til Ceres, hvor den fra baner i fire forskellige højder skal kortlægge og bestemme dværgplanetens sammensætning.

9. maj 2015