Rumfart

Historisk forsøg på at genanvende rakettrin viste lovende takter

OPDATERET: SpaceX forsøg med at kontrollere nedstigningen af første rakettrin fra Falcon 9-raketten har vist sig som en succes. På trods af trinnet efter alt at dømme er gået til bunds i Atlanterhavet, håber SpaceX på at lande et nyt trin på jordoverfladen allerede i år.

22. apr 2014 via BBC 11

Exoplanet på størrelse med Jorden kan have flydende vand

Ved hjælp af rumteleskopet Kepler har astronomerne fundet en planet, der ikke er meget større end Jorden, og som kredser rundt i den beboelige zone.

17. apr 2014

Se kampen for at få alkoholtank til at holde til dansk raket

Byggeriet af tanke i aluminium giver problemer for de danske raketbyggere i Copenhagen Suborbitals, der for fjerde gang i træk har set vand trænge ud af alkoholtanken under tryktest. Raketbyggerne tester til 28 bar, hvilket er langt over det tryk, som tanken skal holde ved liftoff, når den ni meter høje raket Heat2X skal flyver over Østersøen i slutningen af august.

16. apr 2014 1

Raketbyggernes alkoholtank bristede fire gange: Nu krydser de fingre

Svejsning i aluminium har vist sig svært for raketbyggerne, der for femte gang prøver at få deres alkoholtank til at klare en tryktest, som er afgørende for at skyde Heat2X ud i rummet til august.

16. apr 2014 27

Lækage af helium udsætter opsendelse af genbrugsraket

Et heliumlæk gjorde, at SpaceX-opsendelsen af den genanvendelige Falcon-9-raket, der skulle sendes af sted mandag, er udsat. Planen er dog, at den skydes af sted allerede fredag.

15. apr 2014 1

Genbrugsraket fra SpaceX skal lande blødt i Atlanten

Det private rumfartsfirma SpaceX tager nu det hidtil største skridt mod en genanvendelig rumraket. Første trin af den Falcon 9-raket, der opsendes mandag aften skal bjærges og måske genbruges.

14. apr 2014 4

I nat sender Danmark kræftceller i rummet

Danske forskere sender aggressive kræftceller i rummet for at se, hvilken virkning vægtløshed har på cellerne. Forskningen kan give ny viden om kræft og bruges til at udvikle nye lægemidler.

14. apr 2014

Spritny ESA-satellit på kollisionskurs med udtjent Nasa-satellit

Alarmklokkerne ringede i ESA's kontrolrum, da jordovervågningssatellitten Sentinel-1A viste sig at være direkte på vej mod den amerikanske satellit Acrimsat.

10. apr 2014 5

Nasa: Lyspletter på billeder fra Mars er intet tegn på liv

Genskin fra Solen eller kosmiske stråler er helt normale i billederne fra marsbilen Curiosity, fastslår Nasa, efter at ufo-entusiaster var ved at gå i selsving.

10. apr 2014 via Pressemeddelelse

Nasa-forsker tvivler: Blev faldskærmsudspringer virkelig passeret af en meteorsten?

En viral video viser en norsk faldskærmsudspringer, der tilsyneladende er tæt på at blive ramt af en meteorsten. Men ifølge Phil Metzger fra Nasa faldt stenen måske bare ud, da faldskærmen blev udløst.

8. apr 2014 5