Seneste nyheder

Dansk forsker sætter havets biodiversitet på formel

Forholdet mellem små og store arter i havet har en regelmæssighed, som også forklarer forskellen i artsrigdom mellem kolde og varme områder, viser ny forskning.

23. nov 2014 1

Solens magnetfelt styrer antallet af lynnedslag

Vejrudsigternes forudsigelser kan forbedres ved at medtage retningen af Solens magnetfelt i de numeriske beregninger, mener britiske forskere.

23. nov 2014 1

Snoet lys kan mangedoble datahastigheden

Et nyt eksperiment viser, at snoede lasersignaler kan sendes uforstyrret gennem atmosfærisk luft.

23. nov 2014

Se Nasas simulering af CO2-udslippets vandring gennem atmosfæren

Nasa har offentliggjort en computersimulering, der viser, hvordan CO2-udslippet rejser rundt i Jordens atmosfære over et år. Simuleringsmodellen GEOS-5 er baseret på data fra 2006 og giver et chokerende indblik i de geografiske forskelle på udslippet af drivhusgasser fra den nordlige til den sydlige halvkugle. Skru op for lyden og hør Nasas forklaring på udviklingen i videoen.

23. nov 2014 6

Ny bog portrætterer Raket-Madsen – læs med her

I en ny bog følger journalist Thomas Djursing raketbyggeren Peter Madsen fra opvæksten i en familie præget af konflikter og vold gennem drengeårene med raket­eksperimenter til kampen i dag for at bygge en raket, der kan sende ham ud i rummet. Læs her et uddrag af bogens tredje kapitel.

22. nov 2014 6

Pas på letbanen – den er ny i trafikken

Det er ikke nogen lille op­gave at introducere en helt ny type trafikant på de danske veje. Når den første letbane om få år tages i brug i Aarhus, kræver det nye regler i færdselsloven.

22. nov 2014 21

Spillet om de fossile reserver er et Sorteper med milliarder som indsats

Rusland sidder på størstedelen af verdens reserver af fossile brændstoffer, og Kina udleder dobbelt så meget CO2 som USA. Men hvis 80 procent af verdens kul, gas og olie skal forblive i undergrunden for at holde den globale opvarmning på to grader, hvem bør så give afkald på hvad?

22. nov 2014 19

Spørg Læserne: Hvor meget energi kan oplagres i kæmpehjul?

22. nov 2014 19

Ny software giver afdød popsanger stemmen tilbage

Med japansk teknologi kan afdøde sangere nu lægge stemme til ny musik.

22. nov 2014 3

Replik: Femern-projektets hviler på stærk prognose

21. nov 2014 1

Minister: Endnu flere skal have direkte adgang til ingeniørstudiet

Jobfinder Oven på massiv kritik fra DI og IDA af konklusionerne i en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut om gymnasiereformen lover undervisningsministeren at se på, hvordan flere kan gå fra gymnasiet til en ingeniøruddannelse.

21. nov 2014

Om tre år har vi tre gange så mange gasbusser som i dag

I dag er der 37 gasbusser i drift i Danmark. Over de kommende tre år bliver antallet tredoblet, viser en ny opgørelse. Vore nabolande vil dog stadig have langt flere gasbusser end os.

21. nov 2014 1

Microsoft vil patruljere med Star Wars-lignende robotter

Version2 Softwaregiganten supplerer sine menneskelige sikkerhedsvagter med selvkørende robotter, der ligner en opdateret udgave af R2 D2 fra Star Wars. Robotterne skal skræmme indbrudstyve væk fra virksomhedens campus i Silicon Valley.

21. nov 2014

Slut med japansk ledelse: Franskmand styrer Iter gennem kritisk tid

Det er slut med mangeårig japansk ledelse af byggeriet af den internationale fusionsreaktor. Nu får chefen for den franske atomenergikommision den svære opgave at få bygget reaktoren til tiden og inden for budgettet.

21. nov 2014 11

DTU-studerende om hædret miljøskraldespand: Nu skal den ud til hele Europa

Jobfinder To ingeniørstuderende er indstillet til iværksætterpris for skraldspand, som er ideel til festivaler. Nomineringen har givet dem gejst til at udvide kundekredsen.

21. nov 2014

Norske Tesla’er bryder sammen

En fejlbehæftet sending af elbilen Tesla S er uheldigvis endt i Norge. Nu sender Telsa 300 nye motorenheder for at udbedre skaderne.

21. nov 2014 25

Selvkørende biler giver programmører etik-hovepine

Version2 Hvis selvkørende biler havner i et færdselsuheld, er det programmører, der har besluttet, om bilen skal køre ind i en cyklist for at undgå koalition. Problematikken får ikke nok opmærksomhed, siger professor.

21. nov 2014

Femern-tunnelen skal erobre trafikanter tilbage fra Storebæltsbroen

Femern-selskabets nye trafikprognose lyder på en højere trafikstigning på grund af den kommende tunnel, end man oprindeligt regnede med. Stigningen skal realiseres ved at kapre de trafikanter, som den nuværende færgeforbindelse har tabt til Storebæltsbroen.

21. nov 2014 3

Europol arresterer 15 unge cyberkriminelle bag malware

Version2 Razziaen skal sende et stærkt signal til især europæiske unge på kanten af loven, som udnytter fjernstyrede trojanere til blandt andet at stjæle personlige oplysninger fra borgere.

21. nov 2014

Forsker klatrer som en gekko: Lodret op ad glasfacade

Klæbende puder inspireret af gekko-fødder gør det for første gang muligt at lege Spiderman og klatre op ad lodrette overflader - dog i adstadigt tempo.

21. nov 2014 1

Sådan kan fracking rense forurenet jord

Hydrofracking: Det amerikanske firma Geosyntec er ved at fjerne det chlorerede opløsningsmiddel trichlorethylen fra en forurenet grund i Nivå. Se her, hvordan de gør.

21. nov 2014 3

Gelé med sand og jernpulver renser gammel giftgrund i Nivå

På en gammel fabriksgrund i Nivå fjerner det amerikanske firma Geosyntec for første gang chlorerede opløsningsmidler fra moræne­ler ved hjælp af vandfracking.

21. nov 2014 3

Forskere, miljøfolk og fagforeninger går sammen om at skabe grønne job

Jobfinder Bæredygtig omstilling af samfundet vil kræve flere hænder i arbejde, mener folkene bag et nyt netværk, der er gået sammen for at løse to af samfundets største udfordringer: jobskabelse og bekæmpelse af klimaforandringer.

21. nov 2014

Kina: Vi lover at øge kulforbruget frem til 2020

Onsdag offentliggjorde Kina en ny energiplan. Den lover, at både kul- og energiforbruget vil toppe i 2020 – hvilket dog indebærer, at det stiger med 16 pct. i forhold til i dag.

21. nov 2014 via Kina: Vi lover at øge kulforbruget frem til 2020 4

København er verdens smarteste by

Mere effektiv trafikstyring uden kæmpe byggeprojekter er blandt resultaterne af smart databrug, som giver København prisen for verdens smarteste by.

21. nov 2014 10

Orm med kæmpe genom spiste løs af mands hjerne

Ti gange så meget dna som normalt gør særlig orm i stand til at leve som parasit i mange forskellige organismer.

21. nov 2014 via New Scientist 3

Dansk skibsfart får 117 millioner til at dæmpe forureningen

Der ventes beskæringer i udledningen af stoffer som svovl (SOx) og kvælstof (NOx) med op til 80 procent.

21. nov 2014 via Politiken

Leder: Neutronkilden i Lund skal også gavne mindre virksomheder

21. nov 2014

Her fjerner de chlorforbindelser fra moræneler med vandfracking og jernpulver

På en grund i Nivå nord for København fjernes giftige chlorforbindelser ved, at jernpulver presses ud i den kompakte moræneler. Med tiden vil jernpulveret nedbryde chlorforbindelserne. Metoden minder om den frackingmetode, der bruges til at udvinde skifergas.

21. nov 2014

Udskældt fracking skal rense danske giftgrunde

En variant af den frackingmetode, der bruges til udvinding af skifergas, kan blive fremtidens metode til rensning af forurenet jord. Danmark er først til at forsøge.

21. nov 2014 9