infrarødt termometer til masseovn?

Kære læsere af Ingeniøren online
Vi har netop taget en fin masseovn i brug, midt i parcelhuset på Lærkevej. Der er over "forbrændingskammeret" et rum til bagning eller kogning af ting og sager, men inden vi begynder at sætte pizzaer og rugbrød derind vil jeg gerne have en ide om hvor varmt der egentlig er. Her kunne man jo bruge et almindeligt ovntermometer fra isenkræmmeren, men dels finder jeg det lidt bøvlet at flytte rundt på sådan et, og dels vil det jo ikke kunne bruges til at måle på andre sjove ting sådan forbrændingstemperatur og temp. på ydersiden af ovnen til forskellige tider efter forbrænding. Så derfor dette spørgsmål: kan nogen anbefale et håndholdt infrarødt termometer, der angiver temperaturen i et punkt som det rettes imod? Det skal helst ikke koste en bondegård, og en nøjagtighed på +/- et par grader går også an.
Jeg har prøvet at søge på nettet, men finder kun enten dyre, tekniske løsninger eller gammeldags ovntermometre.
Venligst, Niels

Kommentarer (8)

Kære læsere af Ingeniøren online
Vi har netop taget en fin masseovn i brug, midt i parcelhuset på Lærkevej. Der er over "forbrændingskammeret" et rum til bagning eller kogning af ting og sager, men inden vi begynder at sætte pizzaer og rugbrød derind vil jeg gerne have en ide om hvor varmt der egentlig er. Her kunne man jo bruge et almindeligt ovntermometer fra isenkræmmeren, men dels finder jeg det lidt bøvlet at flytte rundt på sådan et, og dels vil det jo ikke kunne bruges til at måle på andre sjove ting sådan forbrændingstemperatur og temp. på ydersiden af ovnen til forskellige tider efter forbrænding. Så derfor dette spørgsmål: kan nogen anbefale et håndholdt infrarødt termometer, der angiver temperaturen i et punkt som det rettes imod? Det skal helst ikke koste en bondegård, og en nøjagtighed på +/- et par grader går også an.
Jeg har prøvet at søge på nettet, men finder kun enten dyre, tekniske løsninger eller gammeldags ovntermometre.
Venligst, Niels

  • 0
  • 0

Det ser spændende ud, og fornemt hvis det også virker som forventet. Så det ender nok med at vi bestiller sådan et.

  • 0
  • 0

Niels, du skal være opmærksom på hvad du vil måle.
Et infrarødt termometer måler det lyset rammer, så du måler overfladetemperaturen på væggen inde i ovnen hvis glasdøren står åben.
Er den derimod lukket, kan det ligeså vel være temperaturen på glasset du måler.
Forbrændingstemperaturen kan du ikke måle med sådan en, da lyset ikke rammer ilden.

Mange multimetre har indgang for et termoelement af K-typen.
Sådan et vil meget bedre kunne fortælle dig hvad gåsen, anden, brødet "oplever", og også lidt om forbrændingstemperaturen (den svinger voldsomt fra sted til sted i ovnen).

Efter nogle måneder har du fået en god fornemmelse af temperaturen i din ovn og holder op med at bruge termometeret alligevel. Først da får du meget bedre mad " (Egen og mange af mine kunders erfaring).
Prøv at stege en rå kartoffel ved 350-400C° - hold øje med den, det går stærkt og den bliver god. Skrællen brænder af, men det der er indeni - mums :-).

  • 0
  • 0

Tak for de gode råd. Vi har faktisk lige fået apparatet hjem, købt via eBay og sendt direkte fra Kina. Det virker fortrinligt, og helt som du beskriver det Lars. God ide med multimeteret, måske det man skulle ønske sig til jul?

Prisen på vores tingest var virkeligt lav, under 100 kr. så her er det vist på plads at råde hurra for globaliseringen. Den pris der angives i det tvivlsomme tilbud fra "Gør det Selv" via Bladkiosken må derfor nok siges at være voldsomt opskruet, med det formål at få det til at ligne en hysterisk stor rabat.

Vi har også været rundt og lede efter varmeudslip fra parcelhuset, en interessant øvelse - der burde være obligatorisk i Natur & Teknik i folkeskolen.

  • 0
  • 0