Forskning

Julekalender 18. december: 12.000 alen kantsten til sognerådet

24 dage i december kan du åbne en ny låge i Ingeniørens julekalender med godter fra ingeniørernes kulturarv. Dagens låge gemmer på en historie fra 1907.

18. dec 2014 21

Undergrunden rummer gigantiske lagre af oldgammelt vand

Dybt nede i undergrunden findes et par milliarder år gammelt vand i større mængder, end der er ferskvand på jordoverfladen, viser ny forskning.

18. dec 2014 via University of Toronto 3

Mars bøvser methan og rummer organiske forbindelser

Nasa-robotten Curiosity har målt organiske forbindelser i en Mars-klippe, og Mars-atmosfærens indhold af methan varierer kraftigt.

17. dec 2014

Julegave til det naturhistoriske Danmark: 550 millioner til nyt museum

Fire private fonde går sammen med Københavns Universitet om at skabe et nyt stort museum, som dog bliver mindre end oprindeligt tiltænkt, da man opgiver at få 200 millioner kroner fra staten til Statens Naturhistoriske Museum.

17. dec 2014 via Københavns Universitet 5

Se en lam kvinde styre en robothånd med tankens kraft

En amerikansk kvinde kan nu få hånden for enden af en avanceret robotarm til at foretage et væld af komplekse bevægelser og flytte rundt på objekter med mange forskellige former.

17. dec 2014 2

Pris dig lykkelig for at bo i Udkantsmælkevejen

Indtil for fem milliarder år siden var livsbetingelserne overalt i Mælkevejen meget ringe. Det er de stadig tæt på galaksens centrum. Kun i udkanten er livet i sikkerhed for dødensfarlige gammaglimt.

17. dec 2014 18

Se DTU-video: Nanopartikler æder sig vej igennem grafen

Ingeniøren Hvis fremtidens elektronik skal baseres på grafen, skal kulstofgitteret først skæres til. Det kan klares af nanopartikler af sølv, der skifter form i processen, forklarer DTU-professor Peter Bøggild i sin blog.

16. dec 2014

Forskere identificerer potente antistoffer til at bekæmpe dengue-virus

Det er lykkedes forskere at isolere en helt ny klasse antistoffer fra patienter smittet med dengue-virus, som der i dag ikke er nogen kur imod.

15. dec 2014 3

Derfor gør Danmark nu krav på Nordpolen

De internationale regler tillader Danmark at gøre krav på et område tværs over Det Arktiske Ocean, men russerne vil kræve dele af det samme område.

15. dec 2014 8

Richard Bransons undervandseventyr lagt på is

Virgin Oceanics ubåd DeepFlight Challenger kunne ikke holde til gentagne dyk til bunds i oceanernes grave.

15. dec 2014 4