Forskning

Spørg Scientariet: Hvor meget har universet udvidet sig på 13,1 mia. lysår?

Ingeniørens læser vil gerne vide, hvor meget universet har udvidet sig, siden det ældste observerede gammaglimt udsendte sit lys for over 13 mia. år siden. Professor på Niels Bohr Institutet svarer.

13. apr 2015 90

HIGGS-ROCKVIDEO: Se og hør Higgs-bosonen i en heavy metal-udgave

Cernfysiker har konverteret måledata til musik. Så er der tråd.

21. apr 2015

Hjælp med at fordele 900 mio. i forskningskroner

De ni danske GTS-institutter har 109 forslag til, hvad de skal bruge de næste to år på. Alle kan nu være med til at udvikle, anbefale og stille spørgsmål til ideerne, inden der skal skrives kontrakter for 900 mio. om de projekter, der bliver udvalgt.

21. apr 2015

VIDEO: Leder af ekspedition præsenterer 'Slæbefisk' der afslørede havstrømmene

JAGTEN PÅ HAVSTRØMMEN: Forskernes nok vigtigste udstyr i jagten på havstrømsfænomenet flaskehalse var en Scanfish III, der leverede uundværlige målinger om havets bevægelse, saltindhold og temperatur. Ekspeditionsleder Morten Holtegaard Nielsen fortæller i videoen, hvordan den virker, og hvilken betydning den har for forskningen.

20. apr 2015

FOTOSERIE: Sådan fandt forskerne havstrømme i Storebælt

JAGTEN PÅ HAVSTRØMMEN: I sidste uge lykkedes det forskere fra DTU og Aarhus Universitet at afsløre havstrømfænomenet 'flaskehalse' flere steder i Storebælt. Flaskehalse kan på naturlig vis være med til at mindske eller forværre iltsvind, derfor ville forskerne gerne vide, hvor fænomenet opstår. Ingeniøren var med på turen, og i denne fotoserie kan du se, hvilket udstyr forskerne anvendte i jagten på havstrømmene.

20. apr 2015

Kom tæt på jagten på elementarpartiklerne

Stor udstilling på Palais de la découverte i Paris fortæller Cerns historie med fokus på The Large Hadron Collider.

19. apr 2015

Sådan kan du regne den ud som en egypter

Oldegyptisk mul­ti­pli­ka­tion, division og brøkregning adskiller sig fundamentalt fra vores måde at regne på – en ny bog beskriver hvordan.

18. apr 2015 12

Så er der bid: Flaskehals identificeret ved Storebæltsbroen

JAGTEN PÅ HAVSTRØMMEN: Forskerne kan nu med sikkerhed sige, at de har fundet en tydelig flaskehals ved Storebæltsbroen. Ingeniøren er med på jagt efter en af årsagerne til iltsvind i danske farvande.

17. apr 2015

Leder: Forskere efterlyser etisk debat – Frankensteins monster er på vej

17. apr 2015 25

Elliptiske galakser dør indefra og udefter

Nye observationer indikerer, at interne processer i galaksers midte er årsag til, at næsten halvdelen af alle stjerner i universet befinder sig i døde galakser.

16. apr 2015