Forskning

Slut med japansk ledelse: Franskmand styrer Iter gennem kritisk tid

Det er slut med mangeårig japansk ledelse af byggeriet af den internationale fusionsreaktor. Nu får chefen for den franske atomenergikommision den svære opgave at få bygget reaktoren til tiden og inden for budgettet.

21. nov 2014

Forsker klatrer som en gekko: Lodret op ad glasfacade

Klæbende puder inspireret af gekko-fødder gør det for første gang muligt at lege Spiderman og klatre op ad lodrette overflader - dog i adstadigt tempo.

21. nov 2014

Opdagelse af Niels Bohr-studerende: Sort hul blev slynget ud af galakse

En studerende fra Niels Bohr Institutet har været med til at finde et mystisk himmellegeme midt i Karlsvognen, der sandsynligvis er et stort sort hul, der er blevet sparket ud af sin galakse.

20. nov 2014 3

Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden

Personer med lavt niveau af D-vitamin i blodet udvikler hyppigere dødelige sygdomme end mennesker med normale niveauer, viser stor undersøgelse af næsten 100.000 danskere.

19. nov 2014 18

Ny blog fra Danmarks første nanoingeniør: 'Jeg kunne ikke sove i tre dage'

Et nyt nanomateriale har set dagens lys og kan inden for få år være med til at revolutionere dansk industri. Men én ting er at skabe et produkt, noget andet er at få det sat i produktion. Det vil dets skaber skrive om på sin nye blog.

18. nov 2014

Flagermus jammer signaler som jagerfly

Ligesom jagerfly kan forsøge at blokere fjendtlige radarer, udsender en flagermuseart støj for at få bytte før artsfællerne, viser ny forskning.

17. nov 2014

Islandsk vulkan spyer tre gange mere svovldioxid end alle skorstene i EU

Ved at måle lyset i atmosfæren over vulkanen kan de svenske forskere se, hvor meget svovl den islandske vulkan Bardabunga udspyer.

17. nov 2014 via Ny Teknik 14

Kinesiske forskere sender ubrydelige krypteringsnøgler hurtigere og længere end alle andre

Ny metode fjerner et sikkerhedshul inden for kvantekryptering og kan bruges til sikker kvantekommunikation i praksis over lange afstande. Men et andet sikkerhedshul er stadig åbent, mener ekspert.

16. nov 2014

Ekspertgruppe: Danmark kan tjene to milliarder kr. om året på svensk neutronkanon

Styrk forskning i materialer, udbyg industriportaler på universiteterne og skab mulighed for, at ikke-EU borgere kan bosætte sig i Danmark. Sådan lyder anbefalingerne til at høste gevinsterne af European Spallation Source (ESS) i Lund.

14. nov 2014

Leder: Fra det ydre rum til de indre organer – livets gåder driver os

14. nov 2014 31