Forskning

Spørg Scientariet: Vil en kraftig laser blive reflekteret i et spejl eller smadre det?

Er der syv års ulykke at hente, hvis man retter en kraftig laser mod et spejl, eller vil lyset blot blive reflekteret? Vi giver et svar.

9. sep 2015 10

Danske dna-forskere: Den 8.500 år gamle Kennewickmand var indianer

Det er skæbnens ironi, at danske forskere nu giver indianerne ret i, at de nedstammer fra en person, der levede for 8.500 år siden. For godt ti år siden søgte indianerne med netop den begrundelse at forhindre forskere i at analysere skelettet.

18. jun 2015

Forskere laver første kvanteberegning i silicium

For første gang nogensinde er kvantebits i silicium brugt til at lave en såkaldt logisk gate, hvilke kan gøre det muligt at lave beregninger i en siliciumbaseret kvantecomputer.

6. okt 2015

Nobelprisen i fysik uddelt for løsning af neutrino-mysterium

Neutrinoer opfører sig som rummets kamæleoner, da de kan ændre tilstand på vej til Jorden. Opdagelsen, som bekræfter neutrinoers masse, har i dag udløst en Nobelpris.

6. okt 2015

Nobelpris i medicin uddelt for behandling af flodblindhed og malaria

Den svenske Nobelpriskomité har i dag uddelt en delt pris i kategorien fysiologi og medicin. Modtagerne var alle tre forskere inden for sygdomme forårsaget af parasitter.

5. okt 2015

Oversvømmet landbrugsjord normaliserer sig hurtigere end forventet

Biologer fra Syddansk Universitet har opdaget, at de mange næringsstoffer i jorden tilsyneladende påvirker miljøet langsommere end forventet. Resultaterne kan bruges, når vi skal udpege de områder, der skal oversvømmes med stigende vandstand.

5. okt 2015 8

Biolog i ny bog: »Humaniora fortjener ikke at blive betegnet som videnskab«

Biologen Kåre Fog argumenterer for, at størstedelen af forskningen inden for humaniora ikke er andet end varm luft baseret på et had til teknik og naturvidenskab.

4. okt 2015 51

Danske forskere: Genredigering af befrugtede æg er OK – til forskning!

Britisk forsker vil genredigere tidlige fostre for at blive klogere på aborter. Danske forskere bakker op, men sætter grænsen ved terapeutisk redigering.

3. okt 2015 4

Anden fase af ingeniørernes kulturarv forsinkes tre uger

På grund af teknisk fejl i scanningen er de næste 100.000 sider gamle ingeniørtidsskrifter først online den 23. oktober.

2. okt 2015

Nyt værktøj kan lime hul i et bankende hjerte

En anordning, der effektivt kan lappe huller i hjertet gennem et minimalt hul, er blevet opfundet af forskere på Harvard University.

1. okt 2015