Forskning

Spørg Scientariet: Hvor meget har universet udvidet sig på 13,1 mia. lysår?

Ingeniørens læser vil gerne vide, hvor meget universet har udvidet sig, siden det ældste observerede gammaglimt udsendte sit lys for over 13 mia. år siden. Professor på Niels Bohr Institutet svarer.

13. apr 2015 320

Danske dna-forskere: Den 8.500 år gamle Kennewickmand var indianer

Det er skæbnens ironi, at danske forskere nu giver indianerne ret i, at de nedstammer fra en person, der levede for 8.500 år siden. For godt ti år siden søgte indianerne med netop den begrundelse at forhindre forskere i at analysere skelettet.

18. jun 2015

Zarens sunkne ubåd gemmer på unik teknologihistorie

Før den russiske ubåd ‘Som’ for 99 år siden endte sine dage på bunden af Østersøen, aftjente den værnepligt i både Stillehavet og Sortehavet. Ubåden fortæller om en tid med våbenkapløb og teknologisk paranoia.

29. jul 2015 11

Jordens første landmænd er meget ældre end antaget

Forskere har gjort en stor arkæologisk opdagelse i en israelsk sø, som kaster nyt lys over urmenneskets talent for jorddyrkning – her dyrkede man angiveligt korn for hele 23.000 år siden, længe før de tidligste eksempler, man før har kendt til.

27. jul 2015 15

De bedste sommeropfindelser: Polaroid

Amerikaneren Edward H. Land tog i 1929 patent på polarisationsfiltre, der i dag er helt almindelige i solbriller. Læs mere om opfindelsen i Ingeniørens grafiske sommerserie.

26. jul 2015

Dansk metode kan lynhurtigt afsløre undergrundens sande temperatur

Det er nu for første gang muligt at udregne, hvilke temperaturer undergrunden har været udsat for inden for de seneste 100.000 år. Den viden kan være vigtig for brugen af jordvarme og for dem, der har noget atomskrot til overs.

22. jul 2015 1

Her er partiklen, der er halvt lys og halvt stof

Topolaritoner er en ny klasse af kvasipartikler, der kan fungere som ensrettere for lys og dermed mindske støjen i optiske systemer.

19. jul 2015 24

Her er religions-spørgsmålene, som vi ikke kan få videnskabsministerens svar på

Ingeniøren har fået nej til et interview med forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) om videnskab og tro, og han vil heller ikke svare på skriftlige spørgsmål. Her er, hvad vi gerne ville have haft hans holdning til.

17. jul 2015 161

Glemt kaliumrest sprængt af ammunitionsryddere på DTU

Omkring 200 gram gammelt kalium blev tirsdag eftermiddag sprængt i stykker på DTU Campus Ballerup, efter det blev fundet under en oprydning i et laboratorium.

15. jul 2015 24

Dansk fysiker om Cern-opdagelse: Lærebøgerne skal skrives om

Opdagelsen af en såkaldt pentakvark i gamle data fra Cern er et scoop, der også rokker ved forståelsen af, hvordan vores verden er opbygget, vurderer Ingeniørens fysik-blogger.

14. jul 2015