Forskning

Forskere slår alarm: To søer under indlandsisen drænet på få uger

Dræningen af to søer under den grønlandske indlandsis får amerikanske forskere til at tro, at der er sket et markant skift, som får isen til at smelte hurtigere.

26. jan 2015 via Ohio State University 1

Ny forskning: Beethoven komponerede med hjertet

Visse af Beethovens kompositioner bærer præg af, at han lod sin egen uregelmæssige hjerterytme komme til udtryk i musikken, mener hjertelæger og musikforsker.

25. jan 2015 8

Amerikanske droner skal indsamle vandprøver og miljø-dna

Forskere fra amerikanske universiteter arbejder med droner, der skal indsamle og analysere vandprøver med dna fra dyr og planter. Det skal blandt andet hjælpe økologer med at spore invasive arter og alger.

25. jan 2015

Ældgammelt mysterium løst: Sådan opstår statisk elektricitet mellem to identiske materialer

Det har længe været et mysterium, hvordan to identiske isolatorer kan blive elektrisk ladede ved kontakt med hinanden. Nu er det vist, at fugtighed og elektriske felter spiller en afgørende rolle.

24. jan 2015 1

Gåden om Jordens nitrogen finder svar i meteoritter

Tyske forskere har fundet et nitrogenholdigt mineral i meteoritter fra Antarktis og er derved kommet tættere på en forklaring på, hvorfra Jordens nitrogen stammer.

24. jan 2015

Fra carlsbergit til buchwaldit

Nitrogenholdige mineraler er også sporet i en række grønlandske meteorer. En af dem ligger nu i København

24. jan 2015 7

Danske DTU-studerende på kursus: Løste lige et større problem for Cern

Ødelagte og slidte sølvbelagte bolte har givet teknikerne på Cern grå hår i hovedet. Men nu har to studerende fra DTU løst problemet.

23. jan 2015 1

Forsvaret: Vi skal have droner, kampfly og satellitter over Arktis

En igangværende analyse af fremtidens opgaver i Arktis vil pege på, at forsvaret mangler overblik. Forsvarsministeriet vil have mulighed for at kunne følge med i alt på isen

23. jan 2015 27

Forskere er få meter fra at tage verdens dybeste vandprøve

Lake Vostok ligger godt fire kilometer under isen på Antarktis, og snart vil russiske forskere få svar på, om den rummer hidtil ukendt liv.

23. jan 2015 via Politiken 6

DTU-rapport: Danmark har brug for egne satellitter i Arktis

Danmark er den eneste af de arktiske kyststater, som ikke har et satellitprogram for Arktis. En kommende DTU-rapport efterlyser en milliardinvestering.

23. jan 2015 2