Forskning

Spørg Scientariet: Hvor meget har universet udvidet sig på 13,1 mia. lysår?

Ingeniørens læser vil gerne vide, hvor meget universet har udvidet sig, siden det ældste observerede gammaglimt udsendte sit lys for over 13 mia. år siden. Professor på Niels Bohr Institutet svarer.

13. apr 2015 320

Danske dna-forskere: Den 8.500 år gamle Kennewickmand var indianer

Det er skæbnens ironi, at danske forskere nu giver indianerne ret i, at de nedstammer fra en person, der levede for 8.500 år siden. For godt ti år siden søgte indianerne med netop den begrundelse at forhindre forskere i at analysere skelettet.

18. jun 2015

Kæmpe rumteleskop skal lede efter liv ved de 600 nærmeste stjerner

Amerikanske astronomer har nu skitsen klar til et rumteleskop, der kan være færdigt om ca. 20 år. Hovedformålet er at afgøre, om livet er udbredt i universet, eller om det er en sjældenhed.

7. jul 2015

Juli er måneden med dansk rekord i nedbør

Her midt i højsommermåneden finder vi de danske nedbørsrekorder, som dog alle blegner i den internationale konkurrence. Læs anden del af Ingeniørens miniserie om vejrrekorder.

7. jul 2015

Kulstofnanorør kan - måske - omdanne havvand til drikkevand

Et internationalt hold forskere har opdaget, at vand nemt flyder igennem kulstofnanorørs snævre struktur og måske kan hjælpe til bedre vandkvalitet.

6. jul 2015 5

Græsk forskning er i frit fald

Den græske krise har allerede ramt forskningen hårdt. Naturovervågning må droppes, Cern-medlemskab kan ikke betales, og adgangen til videnskabelige tidsskrifter er lukket.

6. jul 2015

Verdens vejrrekorder: Juli er både varmest og koldest

Både når det gælder den højeste og laveste temperatur, er juli rekordmåneden. Men den officielle varmerekord er tvivlsom. Læs første del af ing.dk's miniserie om vejrekorder.

6. jul 2015 11

Nu bliver Grønlands nye forskningsstation omsider indviet

Strejke hos SAS har udskudt indvielsen af Villum Research Station i Nordøstgrønland i flere måneder, men 8. juli kommer dronningen endelig forbi. Forskerne er imidlertid tyvstartet ...

5. jul 2015

Menneskelige receptorer i mus hjælper forskere i jagten på MERS-kur

En amerikansk medicinalvirksomhed er kommet et skridt nærmere en kur for sygdommen Middle East Respiratory Syndrome (MERS). Ved at genmodificere mus til at blive sårbare over for MERS kan forskerne bruge dem til at studere sygdommen.

5. jul 2015

'Tilbage til fremtiden' 30 år: Hvilke gadgets blev så til virkelighed?

I dag er det 30 år siden, filmen 'Tilbage til fremtiden' havde premiere. Og ja, vi ved godt, at alle de fede gadgets først kom i 'Tilbage til fremtiden ll' – men den foregår til gengæld lige nu, i 2015 ... Så her har du dem: fremtidens gadgets, der blev til virkelighed, dem, der floppede og dem, der (måske) er på vej.

3. jul 2015 39