Forskning

Spørg Scientariet: Vil en kraftig laser blive reflekteret i et spejl eller smadre det?

Er der syv års ulykke at hente, hvis man retter en kraftig laser mod et spejl, eller vil lyset blot blive reflekteret? Vi giver et svar.

9. sep 2015 10

Danske dna-forskere: Den 8.500 år gamle Kennewickmand var indianer

Det er skæbnens ironi, at danske forskere nu giver indianerne ret i, at de nedstammer fra en person, der levede for 8.500 år siden. For godt ti år siden søgte indianerne med netop den begrundelse at forhindre forskere i at analysere skelettet.

18. jun 2015

Varmende plaster af silikone kan advare om åreforkalkning

Amerikanske forskere har udviklet en lille sensor, som holder øje med blodcirkulationen. Tanken er, at brugerne selv kan se efter tegn på åreforkalkning.

28. nov 2015

SDU vil være knudepunkt for forskning i metalmusik

I næste uge holder Syddansk Universitet konferencen Mind over Metal for at samle anerkendte metalmusikforskere fra hele verden.

28. nov 2015

Hører du heavy metal? Så er du måske ingeniør

Systematikere vælger ofte naturvidenskabelige studie­retninger, og deres musiksmag går typisk i retning af heavy metal eller punk, viser britiske studier.

28. nov 2015

Kronik: Grønt lands byrde

26. nov 2015

Teknisk gymnasium bygger Danmarks første fusionsreaktor

På under et år har gymnasieelever designet og bygget en lille fusionsreaktor, som nu er klar til at blive taget i brug.

26. nov 2015 25

LYT: Sådan lød 3.000 år gamle hitsange fra Mesopotamien

Historiske analyser af intonationer og musiske udtryk i oldgamle sangtekster har gjort det muligt at udgive et album med musik, der bringer over 3.000 år gamle sange til live.

24. nov 2015 3

Hip hip hurra: Den generelle relativitetsteori fylder 100 år

I et kapløb med David Hilbert lykkedes det Albert Einstein i en hektisk novembermåned for 100 år siden at formulere en ny teori for gravitation, hvor stof og rum-tiden gensidigt påvirker hinanden, og hvor tyngdekraften slet ikke er en kraft.

22. nov 2015 11

Skeletter og misfostre på alle hylder

Udstillingen ‘Det indsamlede menneske’ på Medicinsk Museion er ikke for sarte sjæle. Her er misfostre på glas, kranier med synlige brud og organer deformerede af sygdom. Man går derfra i gru, men klogere på den medicinske historie.

21. nov 2015 3