Planetary Resources

Minedrift i rummet. Det kan lyde lidt vildt for dem, der ikke er vant til at tumle med slige koncepter. På P1 forleden havde Anders Bech Jessen kun et par hånlige fnys til overs for konceptet, uagtet at folk som Larry Page, Charles Simonyi og Peter Diamandis står bag.

Det er ikke d'herrer hvem som helst, skal jeg hilse og sige.

Spørgsmålet er selvfølgelig, om deres business case holder. Hvis man googler på "rare earth price", er det første billedresultat dette:

På den anden side: Man går næppe lige ud og finder en asteroide af massiv praseodym.

Men én ting er at prøve at levere råvarer til et marked, der eksisterer i forvejen. Noget ganske andet er at komme ind på et marked, det slet ikke eksisterer - ikke fordi der ikke er nogen efterspørgsel, men fordi der ikke er noget udbud: Brændstofdepoter i rummet.

Pt. designer man stort set en ny raket, hver gang man designer et nyt (bemandet) rumfartøj. Det skyldes selvfølgelig, at bemandede rumfartøjer typisk er i en anden vægtklasse end såvel kommunikationssatellitter som rumsonder. Og hvert ekstra kilo, der skal i kredsløb koster mange ekstra kilo i startvægt. Og det næste kilo koster endnu mere.

Med brændstofdepoter i rummet kan vi pludselig om ikke snyde, så da i hvert fald vride Tsiolkovskijs raketligning lidt. For nu kan den samme raket sende et givent rumfartøj op, uanset om det skal i kredsløb om jorden, til Månen eller til Saturn. Forskellen ligger kun i, hvilke on-orbit services, man skal tilkøbe.

Det kan umiddelbart lyde som om det er mere kompliceret, men mit gæt er, at dette kan være med til at bringe masseproduktion og hyldevarementalitet langt mere ind i rumfarten, end det er i dag.

Et ton vand på jordoverfladen er ikke noget værd. Men et ton vand i lav jordbane er noget helt andet: En knap ressource. Og det er - alt andet lige - meget nemmere at købe en tank vand i rummet end at designe sit rumskib - og dermed sin raket - til at skulle medbringe det.

Selv ville jeg ikke styrte ud og købe aktier i Planetary Resources, men jeg er glad for at se, at flere og flere "seriøse" investorer begynder at tage rummet omkring os alvorligt.

Steen Eiler Jørgensens billede
Steen Eiler Jørgensen
skriver om rummets rolle for menneskeheden.

Kommentarer (0)