Fup med regnbuetudse-billeder?

Borneos regnbuetudse har været forsvundet siden 1924, og man har aldrig tidligere taget et billede af den. Den har stået på listen over "top 10 most wanted lost frogs" (jo, en sådan findes!), og nu er tudsen sørme genopdaget.

Dette billede af den flotte, farvestrålende padde er gået jorden rundt de sidste par dage.

Nu bemærker jeg dog, at der er taget flere billeder af den samme tudse. Prøv at sammenligne overstående med dette billede fra National Geographic.

Forskerholdet har taget billeder af i alt tre tudser, men man kan hurtigt overbevise sig om, at de to billeder viser samme tudse fra to lidt forskellige vinkler (især fordi det er det samme løv, tudsen sidder på).

Bemærk den kæmpe forskel i den blå farve.

Husk, vi lever i en tid med digitale kameraer og Photoshop. Hvordan tror du, tudsen ser ud set med det blotte øje?

Klaus Seiersens billede
Klaus Seiersen
er ph.d. i fysik og uddannelsesansvarlig hospitalsfysiker på Kræftafdelingen ved Aarhus Universitetshospital. Han skriver om naturvidenskabens forunderlige verden.

Kommentarer (8)

Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror faktisk tudsen ser ud cirka som en mellemting. Når den nu sidder på så meget samme måde som den gør, og ikke har rørt sig, tror jeg billederne er taget inden for kort tid.

Det ene ligner der er skruet op for farvemætningen, og lidt ned på det andet. Men det fra BBC ser da bestemt bedst ud.

Som dokumentation... Tjaa. Der er begge vel lige gode.

... Og nej, vi er slet ikke startet på diskussionen om hvad definitionen på billedmanipulering er.

  • 0
  • 0

BBC's billede ser ud til at være med flash. NatGeo's ligner naturlys. Fotograferer du med manuel sat hvidbalance vil din flash's udladning virke kold/blålig. Det kan godt være en forklaring, men det er også et gæt.
-Jesper Elgaard.

  • 0
  • 0

Et billede fotograferet, redigeret og uploaded i farverummet aRGB vil se underligt ud, når en browser skal vise det, da den bruger farverummet sRGB. Kan det mon være problemet i den anden tråd.
Jeg er dog helt sikker på, det ikke har, noget at gøre med frøerne.
-Jesper.

  • 0
  • 0