Biotek

Ebola-overlevere er Afrikas engle

Tidligere ebola-ramte er Afrikas nye våben mod sygdommen, der har smittet op mod 20.000 afrikanere. Men hvor længe immuni­teten holder, er stadig usikkert.

21. dec 2014

I de blindes rige er implantater de nye konger

Da 66-årige Jerry Hester for nylig fik synet delvist tilbage ved et tryk på en knap, var det et synligt bevis på, at implantater til blinde i disse år vinder frem verden over.

21. dec 2014

Svenske forskere: Nanosølv i sportstøj skader hjernecellerne

Sølvnanopartikler, der findes i tøj, hårde hvidevarer og mademballage, skader de stamceller, som danner neuroner i hjerne og nethinde, viser svensk forskning.

18. dec 2014 via Ny Teknik 2

Dansk forsker vil sætte oprindelige gener ind i moderne kornsorter

Årtusinders forædling kan have gjort kornsorter mere sårbare. Nu vil Københavns Universitet forsøge at genskabe vildskaben ved at reintroducere gammelt genmateriale.

17. dec 2014 via Reuters

Stikprøve: Tre ud af fire danske svin er smittet med MRSA

En lille undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at 75 procent af svinene i 20 besætninger er smittet med svine-MRSA.

16. dec 2014 9

Helt nyt tøj indeholder forbudt miljøgift

Selv om miljøgiften PCB er forbudt i størstedelen af verden, har forskere fundet stoffet i blandt andet tryk på tøj og maling. Miljøstyrelsen vil nu undersøge sagen.

12. dec 2014 2

Banebrydende metode til udstrækning af dna er dansk

Ved hjælp af opvarmning med laser har danske forskere strakt en dna-streng næsten helt ud. Det kan gøre det nemmere at gensekventere.

10. dec 2014 via Videnskab.dk 7

Biobanker skal forhindre nytteløs medicin til danskerne

Op til 75 procent af patienterne har ingen gavn af dyr, biologisk medicin. Genbanker på hospitalerne kan ifølge regionerne målrette behandlingen.

10. dec 2014 via Berlingske

Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Fødevarestyrelsen accepterer, hvis svineavlere ikke ønsker at deltage i en undersøgelse af resistente MRSA-bakterier i de danske stalde. Undersøgelsen er forsinket.

10. dec 2014 13

Myggenet og bedre behandling: Færre dør af malaria

Flere får adgang til myggenet og behandling, og derfor kræver malaria færre ofre. Men hundredtusinder dør stadig, og resistensproblemet breder sig.

9. dec 2014