Biotek

Kemikalier i festgræs får myg til at stikke af

Velkendte stoffer som kumarin og phytol får tilsyneladende myg til at holde sig på lang afstand. Forskere vil nu undersøge langtidseffekten.

20. aug 2015 6

Fingeraftryk ikke sikkert nok som ID: Vi skal helt ind i kroppen

Fingeraftryk kan forfalskes og iris-scanninger kan narres – menneskekroppens unikke detaljer er ikke nødvendigvis velegnede til sikkerhed. Fremtidens identifikation ligger under huden.

15. aug 2015 7

Sådan kan kroppen bruges til identifikation

Biometrisk identifikation findes i en lang række varianter, men mange af dem kan snydes, fordi de er nemme at kopiere. Den nyeste forskning leder derfor efter metoder, der både er svære at forfalske og vanskelige at kopiere. Blandt de mest lovende er brugerens hjernebølger og hjerterytme.

15. aug 2015 5

Canada overhaler Danmark i udvikling af ebola-vaccine

Canadisk ebola-vaccine har vist sig 100 procent effektiv og har dermed overhalet danske Bavardian Nordics vaccine. Den hurtige tid til målet skyldes blandt andet kvik adgang til kliniske tests.

10. aug 2015 1

Hovedtransplantation på mus viser lovende resultater

Kinesiske forskere har udført hovedtransplantationer på 40 par mus, hvoraf 12 par overlevede mere end et døgn. Nu kommer turen til forsøg på aber.

28. jul 2015 18

Ny dansk teknik kan revolutionere medicinproduktion

Medicin baseret på proteiner til sygdomme som gigt og kræft kan produceres billigere og bedre med en ny teknik udviklet af forskere fra Københavns Universitet. Forskerne har netop søgt patent på teknikken, der er støttet af Novo Nordisk Fonden.

25. jul 2015

Kom med på Danmarks største plantesamling med 2.628.000 forskellige arter

Statens Naturhistoriske Museums plantesamling er tæt på 400 år gammel. Selv om planterne er knastørre, kan forskerne stadig bruge dem til at finde nye lægemidler, forudsige klimaforandringernes påvirkninger eller afsløre, hvilke invasive arter der slår sig ned næste gang.

23. jul 2015

Spørg Scientariet: Kan slanger og frøer høre?

En læsers datter vil gerne vide, om frøer og slanger kan høre, når de ikke ser ud til at have ører. Zoolog Mikkel Stelvig svarer.

19. jul 2015 2

Gensplejset møl, der kun får afkom af hankøn, skal fjerne larver fra verdens kålmarker

Kålmøl med redigerede gener kan være nøglen til at kontrollere insekter i afgrøder som rasp og kål, viser et nyt britisk studie.

17. jul 2015 10

Sådan kan svinefarme nedsætte det forkætrede ammoniakudslip

Danske forskere vil udvikle et anlæg, som billigt kan reducere fordampningen af ammoniak fra gylle.

14. jul 2015 9