Supernova eksplosion forudsagt

To forskergrupper brugte gammaglimt til at forudsige tilsynekomsten af en supernova

To forskergrupper indenfor teoretisk fysik har nu for første gang nogensinde kunnet forudsige en supernova. Det er Shlomo Dado og Arnon Dar fra Technion, et israelsk teknologinstitut, og Alvaro De Rujula fra CERN, det europæiske center for forskning i kernefysik, der kan tage æren for denne bedrift.

De blev godt hjulpet af moderne satellitter, som konstant afsøger himlen for gammaglimt - de mest energirige fænomener i universet.

Forskerne har udviklet en teori, som indebærer, at gammaglimt og supernovaeksplosioner har noget med hinanden at gøre. En sådan sammenhæng er der bred enighed om i videnskabelige kredse og den understøttes af observationer med Nasa satellitten Chandra, som har detekteret jern og andre tunge grundstoffer - normalt forbundet med supernovaer - i området omkring gammaglimt.

Et usædvanligt kraftigt gammaglimt blev observeret den 29. marts af HETE, en anden af NASAs satellitter. I over 30 sekunder var gammastrålingen fra dette udbrud kraftigere end den samlede gammastråling fra hele universet!

På baggrund af data fra dette gammaglimt forudsagde den israelsk-schweiziske forskergruppe tilsynekomsten af en supernova den 8. april fra en position på stjernehimlen, hvor gammaglimtet var observeret. Og supernovaen kom til syne præcis som forudsagt. Det kunststykke har ingen tidligere kunnet udføre. Supernovaen blev blandt flere observeret af astrofysikere fra Harvard med et 6,5 meter teleskop.

Kommentarer (0)