Spørg Læserne: Hvordan slår min vimpel knude på sig selv?

I de kommende uger kan du vinde spændende bog-præmier med Scientariet. I dag er det Ormene på Carmine Street af Håkan Nesser, der er på højkant.

Henrik Køster undrer sig over følgende:

Jeg har en flagstang i min have og når der ikke flages er der en vimpel. Jeg har fået en ny vimpel. Både den gamle og den nye vimpel slår knuder på sig selv helt ude i enden - om man så kan sige. Nu er der tre knuder på med ca. 15 cm afstand. Hvordan gør den det?

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor. Vi følger alle jeres gode bud i debatten.

I sommerperioden trækker vi lod blandt indlæggene i 'Spørg Læserne'. Du kan vinde spændende krimier fra forlaget Modtryk. I dag kan du vinde Ormene på Carmine Street af Håkan Nesser.

Dagens vinder er Søren Pilgård - tillykke!

Foto: Forlaget Modtryk

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Tine Havkrog, thb@ing.dk

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Kommentarer (27)

Det er vinden der blæser den rundt i kaotiske mønstre og til sidst danner det en knude,eller er du måske uvenner med fuglene ;-)

 • 0
 • 0

Handler det ikke om at vinden blæser ned langs vimplen hvilket får den til at blafre i bølger, hvis vinden så ændrer sig kan der et kort øjeblik dannes en løkke. Hvis spidsen bliver blæst ind gennem løkken vil der jo være dannet en knude,

En lille ASCII tegneserie til at illustrere min pointe med
vinden blæser den vej >
/\/\/\/\ Flaget blafre
/O\/\/\ En Løkke dannes pga. ændringer i vinden
/\O/\/\ Løkken bæres ud mod spidsen af vinden
/\/\O/) Samtidig folder spidsen sig ind (tilfældighed)
/\/\/O> -||-
/\/\/\Ø Spidsen ryger igennem løkken
/\/\/\/* vimplens blafren får knuden til at stramme sig

 • 0
 • 0

Jeg mener at have læst på et tidspunkt, at der faktisk er skrevet en bog om emnet - og om, hvis man har en snor i lommen, vil den på et tidspunkt slå knude på sig selv.. eller sammenfiltrede ledninger i en kasse.. eller nullermænd :)

Jeg har ledt, men jeg kan desværre ikke finde noget link..

Fin tegneserie iøvrigt :)

 • 0
 • 0

Mine vimpler har gjort masser af knuder. Det er mit indtryk, at knuderne dannes i hård blæst, og når vimplen er våd, men jeg har aldrig set den gøre det, for den kan (eller vil ikke), hvis den ved, man holder øje med den.
Den med ledningerne i kassen er næsten mere interessant David. Er du sikker på, at knuderne ikke er der i forvejen eller dannes, når ledningerne lægges ned i kassen ? Ellers må vi have en kasse med med et kamera i, så vi kan se, hvad de laver. Men det kan selvfølgelig være, at de nægter at lave noget som helst, hvis de er under kamerabevogtning. Sådan er der jo så meget. Iøvrigt kan nøgler leve et utroligt opfindsomt selvstændigt liv, hvis man ikke er over dem hele tiden. Så hvorfor ikke også ledninger ? Vh Steen

 • 0
 • 0

Der er næsten noget kvantemekanisk over disse fænomener - observationen har indvirkning på det observerede, men er man uopmærksom i et øjeblik vælter det frem med nisser, der laver numre. Det er lidt det samme med bussemænd - man mærker ikke de bliver til, men pludseligt har man bare en i næsen. Måske der er et sammenhæng mellem nisser og bussemænd?.. Hmm :)

 • 0
 • 0

Ja, man har også set i fjernsynet engang (Poul Thomsen, dus med dyrene), hvordan rotter kan filtre deres haler sammen og derefter bider de hinandens haler over for, at slippe fri igen.
Den historie med vimplen er forårsaget af : piskesmæld-effekten !

 • 0
 • 0

Ligesom Sørens tegning, vil en løkke for >enden< af vimplen hurtigt efterfulgt af endnu en løkke for enden danne en knude, hvis at spidsen af flaget på løkke 2 vil passere igennem løkke 1 fra rigtige side.

Det vil virke logisk og ikke så "kaosteori"-agtigt (dog stadig tilfældigt). Da en vimpel konstant laver løkker, og det kun kræver to velplaceret vindstød efterfulgt af hinanden. Vi lader tiden gøre sit arbejde

 • 0
 • 0

Der er - så vidt jeg ved - to slags knuder, hvis man ser topologisk på den slags.

Ægte knuder er dem, hvor snoren krydser sig selv. Uægte er dem, hvor der går en løkke igennem en bugt.

Det, der sker på vimplen, er en ægte knude. Snor, der ligger, danner uægte knuder - de kan med følelse trækkes ud.

Men dybt fascinerende emne.

De bedste hilsner
Peter Kamp

 • 0
 • 0

En dreven tryllekunstner, der er god til rebtricks, vil på samme måde kunne gøre knuder på reb, ved blot at lade rebet blafre rundt i luften.

Det interessante vil være, hvor mange slags knuder en vimpel kan få ved hjælp af vinden.

Med venlig hilsen
Lars kristensen

 • 0
 • 0

Jeg har faktisk set det ske engang mens jeg var purk: Et øjeblik havde vimplen ingen knude, i næste øjeblik havde den en knude.

Det gik dog alt for hurtigt til at jeg kunne se den præcise mekanisme, men det havde helt klart noget at gøre med at vimplen slog et "piskesmæld."

Erfaringsmæssigt virker det som om knude nummer to og tre dukker op meget hurtigt efter den første knude, der til gengæld kan være lang tid undervejs.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

En dreven tryllekunstner, der er god til rebtricks, vil på samme måde kunne gøre knuder på reb, ved blot at lade rebet blafre rundt i luften.

Vi sad engang til et planlægningsmøde i min ene spejdergruppe og bladrede i en bog om knob og tovværksarbejde. Den havde et afsnit om knobtricks der blandt andet havde en beskrivelse af dette trick.

Det var vist så enkelt beskrevet som at lave en løkke og så lige slå med hånden så tampen røg igennem løkken. Bogen fortsatte så "det er ikke så let som det lyder" - det grinede vi meget af, for ingen af os synes at det lød specielt let og der er ikke nogen af os der lige har kunne gøre det reproducerbart siden...

 • 0
 • 0

Som dreng kunne jeg lidt forskelligt med reb - bl.a. spinde. dvs. svinge en stor lassoløkke rundt om kroppen og få den til at danse op og ned, og springe ind og ud af den og den slags. Knudetricket så jeg en meget dygtig cowboy udføre, mens han stod på sin hvide hest i Cirkus Benneweis, tror jeg det var. Han kunne lave flere knuder i ét hug. Det måtte jeg også prøve, og fik da lært at lave én knude. Man tager et blødt bomuldsreb på ca. en meter med en lidt tung klump i enden (det kan bare være en dobbeltknude). Først lader man det hænge ned. Så giver man et ryk, så klumpen med rebet efter sig ryger op i luften. Så slår man lynhurtigt en vandret løkke i luften (mod urets retning, hvis man er højrehåndet). Denne løkke falder klump med tov ned igennem, og wupti er der en knude. Det kræver en del øvelse, før det lykkes hver gang, men det er sjovt. Jeg får helt lyst til at genoptræne det, så jeg kan imponere børnebørnene. Man skal jo bevare sine færdigheder.
Det var opskriften. God fornøjelse. Vh Steen

 • 0
 • 0

det er vinden der er omskiftelig,derved bliver der en knude.men,men,du skal tage din vimpel og dyppe den yderste ca.1/2 m. i klar lak,lad den tørre ,så sker det ikke igen.

 • 0
 • 0

James Dean udfører knudetricket i filmen "Giant" (m. bl.a. Elizabeth Taylor og Rock Hudson) . Har senere hørt at han lavede det spontant, og fik scenen i kassen i "one take". Jeg har ledt forgæves på youtube for at finde klippet. Men skulle man være nødt til at se hele filmen for at opleve tricket, er det vel ikke det værste der kan overgå én! God fornøjelse - PM

 • 0
 • 0

Hvis vimplen rammer stangen så slynges spidsen rund om stangen og kan fanges af buen i den anden siden. Knuden glider op ad og strammes om spidsen af vimplen.

Når knuderne formere sig så er det fordi knuderne har nemmer ved at slynges om stangen.

 • 0
 • 0

Dette problem har jeg haft i mange år, da jeg har en høj flagstang og dermed en lang vimpel. Jeg har forsøgt mange løsninger, ( sy stålvire i de nederste 40cm, dyppe i lak, stearin )men disse dur kun en hvis overgang.

Det nyester jeg har fundet på er at bruge disse limpistol lim og så smelte limen ind i de nederste 40 - 50 cm og det har nu virket i over 3 måneder.

Så prøv det og lad mig høre om jeres resultater

Med venlig hilsen
Peer

 • 0
 • 0

Hvis vi går ud fra at knuderne skyldes ændringer i vinden kunne man sikkert opnå fine resultater med en propel og noget gennemsigtig afskærmning.
Det ville sikre en konsekvent nydeligt blafrende vimpel selv i vindstille vejr ;)

 • 0
 • 0

Der findes en patentløsning på næsten alt her i verden.
Prøv og kig på de vindretningsgivere i lufthavnene rundt omkring - de såkaldte tubularvimpler, fordi disse er mere rolige og slår næppe knuder på sig selv !
Mange danskere kunne sikkert få sig en rolig og behagelig nattesøvn, hvis de investerede i sådanne "luftslanger". :-)

 • 0
 • 0

Til Peter Ettrup Petersen.
Det er nemlig rigtigt, at James Dean laver knudetricket i "Giganten", og det er da besynderligt, at man ikke kan støve det op på youtube, men har du set Ruben Hansens link. Disciplinen hedder åbenbart throwing knots eller knot throwing. Der er flere versioner. Jeg kan se, at de ikke bruger samme teknik som jeg, men jeg mener James Deans version ligger tæt på min. Jeg tror heldigvis filmen stadig findes i min kones samling af videobånd. Så det skal da da lige checkes ud.
Det er i øvrigt mit indtryk, at når der først er én knude på vimplen, følger de næste hurtigt efter, så har vimplen opdaget, hvor sjovt det er. Det kan også have lidt med vejret at gøre. Vh Steen

 • 0
 • 0

I 25 år har jeg haft en 2 meter lang selvgjort vimpel på toppen af en 15 meter høj sejlbådsmast. I de sidste 15 år har knudeproblemet været helt løst ved hjælp af en tynd gang skibslak 50 - 50 skibslak/rensebenzin. Bliver vimplen hængt til tørre i masten i jævn vind, vil resultatet blive pænest og meget slidstærk
De første 30 cm mod masten bliver den båret bort fra masten af en ca. 0,7 mm fastsyet rustfri tråd &#1043; for at undgå at vimplen snurrer rundt om denne.
Mvh Bruno Jensen

 • 0
 • 0