Solen giver tusinder rent drikkevand

Svensk familie står bag en ny opfindelse, der bruger solens UV-stråler til at dræbe sygdomsfremkaldende parasitter og virus, så beskidt vand i ulandene kan drikkes.

Solen og en simpel dunk kan gøre sygdomsfremkaldende vand drikkeligt i udviklingslandene. En svensk familie står bag opfindelsen og samarbejder med blandt andre FN om at få dunken ud i verden.

Ideen er så god, at den er blandt finalisterne til den internationale Water and Food Award, som bliver uddelt i København på torsdag.

Svenske Petra Wadström opfandt dunken, efter at hendes familie havde boet i Australien og oplevet, hvordan potentialet i solenergi blev underudnyttet. Da hun senere rejste med familien rundt i Indonesien, så hun her behovet for en smart vandrensningsteknik, der hverken behøvede elektricitet eller kemikalier.

Læs også: Sådan renser Solvatten vand med UV-lys

I 2006 etablerede familien derfor virksomheden Solvatten, og efter ti års udvikling af prototyper har familien nu realiseret ideen, og dunken er blevet sat i produktion i Sverige i år.

Dunken er meget enkel at bruge. Den skal blot fyldes med ti liter vand og placeres i solen i to til seks timer, indtil en indikator viser, at vandet er sikkert at drikke. Teknikken fungerer ved, at UV-lyset fra solen dræber de mikroorganismer i vandet, der kan forårsage diarré og sygdomme - både bakterier, vira og parasitter. Herudover renser et indbygget filter vandet for makroorganismer. Vandet lever på den måde op til WHO's retningslinjer for sikkert vand med under 1 E.coli-bakterie pr. 100 ml.

Opfindelsen er blevet testet i Nepal og Kenya - ifølge familien med gode resultater - og ved årsskiftet vil ca. 3.500 mennesker anvende den. Håbet er, at distributørerne får dunken ud til mange flere næste år.

Diskuteret om spisebordet

Petra Wadström er administrerende direktør i Solvatten, der er et rigtigt familieforetagende. Hendes søn David Wadström er ansvarlig for kommunikationen, og han fortæller:

»Vi har talt om Solvatten rundt om spisebordet lige siden begyndelsen. Engagementet er vældig stort i hele familien, og også min far og bror arbejder med det hver dag.«

Virksomheden har nu seks ansatte plus konsulenter og en aktiv bestyrelse, og der er brug for at ansætte endnu flere.

»Desværre er behovet for Solvatten uendeligt stort. Alt for mange har problemer med vand, og eftersom Solvatten ikke tærer på energiforsyningen, er den eftertragtet af en meget stor del af Jordens befolkning. Vi vil selvfølgelig gerne have, at Solvatten når ud til så mange som muligt.«

Familien forventer, at en dunk kan holde til mindst fem års brug.

»Materialet, vi anvender, har en holdbarhed på 10-15 år. Produktet virker enkelt, men produktionen af det kræver avanceret teknologi, da der findes mange problemer i at anvende plast med så forskellige egenskaber i samme produkt, som vi gør,« fortæller David Wadström.

Det transparente ydre slipper f.eks. et stort spektrum af ultraviolet lys igennem, mens selve boksen består af UV- og varmebestandigt materiale, så den kan tåle ekstreme temperaturer og desuden er meget slagfast.

Dokumentation

Læs mere om Solvatten på virksomhedens hjemmeside her

Kommentarer (9)

Med en gammel bradepande og et stykke vinduesglas og lidt krydsfiner, er det enkelt at fremstille et lille anlæg til destillation af snavset/inficeret vand.

Hvorfor gøre det enkle besværligt?

Er vandet først destilleret ved fordampning, er det renset for både fysisk skidt og microorganismer.

 • 0
 • 0

Kan jo gøre som så mange andre gør og har gjort længe, nemlig bruge PET-flasker. Dem kan man finde gratis overalt og det virker fint.
Der er ikke meget opfindelse i det!

 • 0
 • 0

http://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera

Dette "Falsk Johannesbrød træ" kan gro der hvor problemerne netop er med rent drikkevand. Et voksent træ kan levere frø til 10.000 liter drikkevand om året.

Træet er meget nøjsomt og selv pælerødderne kan spises som 'peberrod' i mindre portioner da de er let giftige. Frøene indeholder 40-45 % vægt/vol meget fin spiseolie (a la medio olivenolie) og pressekernen bevarer stadigvæk egenskaben som vandrensende.

se mere her http://www.moringa.com/

Jeg har personligt afprøvet rensningseffekten med vand fra Mekongfloden i Phnom Penh... jeg lever stadigvæk.

På Philipinerne er der netop tilplantet 500.000 ha med moringa til bio-fuel produktion af olien fra frøene... 1200 træer pr. ha så alene pressemassen fra dette område kan faktisk forsyne store dele af den fattige verden med pressemasse til vandrensning.

Prøv at google lidt...

 • 0
 • 0

Det har nemlig også en eminent vandrensende effekt. Hækd ca. 1/3 rødvin i vandet, og lad det stå til næste dag, hvorefter alle bakterier er afgået ved døden.

Kan tilføjes, at passende indtagelse af rødvin til maden, er en god sikkerhed mod såkaldt "turistmave"

De forskellige phenoler i rødvinen klarer baktusserne....

 • 0
 • 0

CNN viste for lidt over et år siden, at en ældre kvinde fra Kibera slummen i Nairobi kenya, var vågnet en morgen, med den ide at solen måtte kunne rense det vand de i området havde til rådighed, ved at hælde det på flasker, for så at placere det på hendes ståltag og lade det ligge i x antal timer, og det er ikke den eneste som i det område har brugt den teknik i en del år, så måske burde man give dem patentet, så kunne de jo få nogle bedre kår :)

 • 0
 • 0

Hvis du prøver at drikke destilleret vand vil du på en meget kontant måde opleve, at det ikke er en god ide.

Mineral mangel? - hvis tilfældet, hvor hurtigt viser det sig?

 • 0
 • 0