Solceller på mobilens bagside kan højst holde telefonen standby

Pladsmangel til solceller på mobiltelefoners bagside betyder, at Solen i bedste fald kan holde apparatet på standby, konkluderer Nokia efter at have testet mulighederne rundt om i verden fra Kenya til polarcirklen.

Mobiltelefoner skal jo som bekendt lades op fra tid til anden. I smartphone-udgaven betyder det så godt som dagligt. Det er en overkommelig udfordring, hvis der er en stikkontakt eller en USB-port i nærheden. Det er der bare ikke altid.

Blandt andet derfor har Nokia udforsket mulighederne for at anvende solceller til opladning af mobiltelefoner. Den finske mobilproducent har i løbet af sommeren udstyret fem personer rundt om i verden med en prototypetelefon med et solcellepanel monteret på telefonens bagside. Konklusionen på eksperimenterne er dog ikke videre opløftende for dem, der måtte have gjort sig forhåbninger om en fiks, selvopladende mobiltelefon til dette års Roskilde Festival.

'Forsøgene viste, at mobilopladning alene ved at anvende et solcellepanel på bagsiden, er mulig, men udfordrende' hedder det i Nokia-konklusionen, som fortsætter:

En af de største udfordringer ved at oplade mobiltelefoner via solenergi er den begrænsede plads til solceller på telefonernes bagside, konkluderer Nokia.

'Anbragt omhyggeligt, så kunne prototypetelefonerne i bedste fald høste tilstrækkeligt med energi til at holde telefonen i standby-tilstand med en meget begrænset mængde taletid. Det betyder, at der stadig er et stykke vej, før en anvendelig og bekymringsfri løsning bliver opnået.'

Som den største udfordring for solcellemobilerne nævnes den begrænsede plads til solceller på telefonens bagside. Nokia konkluderer også, at effektiviteten af solopladningen ikke kun afhænger af vejrforhold og mængden af sollys. Andre faktorer som livsstil og vinklen, lyset falder på, spiller også en vigtig rolle.

Det bedste solopladningsresultat blev opnået i solrige Kenya, hvor testpersonen var en sikkerhedsvagt udstyret med en af prototypetelefonerne. Anderledes vanskelige opladningsforhold var der ved polarcirklen, hvor Solens lavtstående vinkel i sommerperioden nævnes som en udfordring, fordi det betyder mange skygger og dermed mindre solenergi, med mindre telefonen bliver flyttet rundt i løbet af dagen, hvilket testpersonen forsøgte på.

Ikke overraskende viste Nokias test også nogenlunde gode resultater, hvis forsøgspersonen bevæger sig udendørs med telefonen fremme - eksempelvis i en holder om halsen ... men som Nokia konkluderer, så 'er det ikke nødvendigvis den mest fashionable eller belejlige model, og en anden løsning er påkrævet.'

Læs mere om Nokias forsøg ved at følge linket til venstre for artiklen.

Dokumentation

Nokia.com: Solar charging panel generates call time for test team

Kommentarer (5)

Man kunne jo også anskaffe sig sådan en djævel her: http://www.spejdersport.dk/brunton-restore...

Solceller med batteri, så man kan oplade fra batteriet, når behovet er der (uanset vind og vejr) og genoplade solcellebatteriet uafhængigt...

Det er så ikke en helt uvæsentlig udgift i forhold til købet af en ufancy, standard mobilos.
Og hvad er det lige levetiden er for sådan nogle solceller - men bevares det er muligt for folk, der er ofte i "felten".

  • 0
  • 0

Det afhænger vel af stedet. Her, hvor jeg bor, klarer min Nokia i den allerbilligste ende let en uge med mit begrænsede forbrug. Det var der også andre, der troede, deres gjorde, da vi var nogle stykker, der holdt ferie i Virksund, men på grund af den længere afstand til en basestation krævedes der større effekt, både til at vedligeholde forbindelsen i stand by og til samtaler.

For øvrigt er hovedproblemet med at oplade mobiltelefoner med indbyggede solceller vel ikke det lille areal, men den kendsgerning, at de fleste telefoner tilbringer det meste af deres tid i mørke i en lomme eller taske.

  • 0
  • 0

Der kan sikkert findes billigere løsninger - det var mest konceptet i det jeg synes virker bedre til de flestes brug af telefon og oplader end at have solceller påklistret telefonen... altså at opladning af telefonen er uafhængig af strømkilden til opladeren...

men jeg har da også set billige "håndopladere", hvor man f.eks. trykker sammen om et håndtag og dermed genererer strøm til telefonen... deres primære ulempe skulle vidst være en ret ujævn forsyningsspændning som batterierne ikke er helt glade for i længden...
Og derudover findes naturligvis også billige nødopladere, der bruger alm. AA eller AAA batterier...

  • 0
  • 0