Rumfærgen landede sikkert i nattemørket

Tæt skydække over Florida tvang rumfærgen Endeavour til at flyve en ekstra gang rundt om jorden før den landede klokken 02.39 om natten på landingsbane 15 i Kennedy-rumcentret.

Endeavour blev opsendte den 11. marts og under rumfærgens 12 dage lange besøg på den internationale rumstation ISS, blev Japans første bidrag til rumstationen monteret sammen med en avanceret robothånd kaldet Dextre.

Dextre blev samlet efter en række indledende problemer med strømforsyningen og afprøvet i løbet af de fem rumvandringer, som astronauterne foretog undervejs.

Ved den sidste rumvandring fik Nasa langt om længe afprøvet teknikker til at reparere skader på rumfærgens kakler.

Afprøvningerne var oprindeligt planlagt til en tidligere mission, men blev udsat. De er nødvendige for, at Nasa senere på året vil tillade, at en rumfærge besøger det aldrende Hubble-rumteleskop på en sidste servicemission.

Her kan astronauterne ikke flyve over til rumstationen og vente på hjælp, hvis de skulle få problemer med deres egen rumfærge.

Næste opsendelse udsættes et par dage

Med hjem på Endeavour er ESAs astronauten Leopold Eyharts, som har tilbragt to måneder om bord. Han blev afløst af Nasa´s Garrett E. Reisman, som nu er en del af rumstationen.

Opsendelsen af den næste rumfærge var planlagt til den 25. maj, men forsinkelser med klargøringen af dens hovedtank betyder, at opsendelsen bliver udsat et par dage.

Dette passer Nasa fint, da opsendelsen ellers faldt sammen med at Nasa´s nyeste Marssonde, Phønix, skulle lande på den røde planet.

Kommentarer (1)

[Han blev afløst af Nasa´s Garrett E. Reisman, som nu er en del af rumstationen.]

Jeg håber da at han blot er en del af rumstationens besætning;-)

Mvh.
Christer

  • 0
  • 0