Privat opsendelse til ISS udsættes en uge

Yderligere afprøvninger af softwaren på den private Dragon-rumkapsel betyder endnu en udsættelse for den planlagte opsendelse til Den Internationale Rumstation.

Den private rumfartsvirksomhed SpaceX havde planlagt, at den første kommercielle opsendelse til Den Internationale Rumstation (ISS) med Dragon-transportkapslen skulle finde sted den 30. april. Nu har firmaet udsat opsendelsen i mindst en uge for at få mere tid til at løse de sidste ting i forbindelse med Dragon-kapslens software. SpaceX, og Nasa vil i de kommende dage fastsætte en ny opsendelsesdato.

Det var planen, at opsendelsen af Dragon-kapslen skulle foregå den 30. april fra Cape Canaveral-rumcenteret i Florida, hvorefter kapslen skulle bruge tre dage til at nærme sig rumstationen. En gennemgang af klargøringen af Dragon-kapslen i staten af sidste uge viste dog, at SpaceX havde brug for mere tid til de sidste integrerede afprøvninger af hardware og software samt at gennemgå data fra afprøvningerne.

Talskvinden for SpaceX, Kirstin Brost Graham, oplyser til SpaceflightNow, at det stadig er muligt at man kan blive klar til en opsendelse den 3. maj. Hun påpeger dog, at det vil være klogt at tilføje et par dages ekstra margin til uforudsete problemer. Hun oplyser derfor, at opsendelsen i koordination med Nasa formodentlig vil blive udsat en uge. En mulig opsendelsesdato er den 7. maj, men Nasa og SpaceX har endnu ikke fastsat den endelige dato.

SpaceX Dragon-rumkapsel skal efter planen nu opsendes til rumstationen for første gang i starten af maj. Her er dens solpaneler ved at blive monteret på fartøjet. (Foto: SpaceX)

Et privat rumkabløb

Dragon-opsendelsen er den første af en række private opsendelser, som Nasa har givet amerikanske rumfirmaer som SpaceX, Orbital Science Corporation og Sierra Nevada kontrakt på. En vellykket opsendelse i starten af maj vil give SpaceX et forspring i forhold til konkurrenterne og gør det muligt at gennemføre firmaets første operationelle opsendelse senere i år.

Nasa indgik i 2008 kommercielle kontrakter for små 10 milliarder kroner med private rumfirmaer for opsendelse af forsyninger til rumstationen, efter at rumfærgerne blev sendt på pension i 2011.

Den første Dragon-opsendelse til rumstationen har tidligere været udsat i slutningen af 2011 og 2012 på grund af krav om yderligere test og om dokumentationen af den software, som skal bringe kapslen ind i nærheden af rumstationen, hvorefter den skal gribes med rumstationens robotarm.

Kapslen medbringer 521 kilo udstyr og forsyninger til rumstationen. Med hjem til Jorden skal den have 660 kilo prøver og brugt udstyr.

En opsendelse den 7. maj er mulig, hvis ikke den planlagte opsendelse af en Atlas-5-raket med en militærkommunikationssatellit den 3. maj bliver udsat flere dage. Den næste opsendelsesmulighed er den 10. maj, men i så fald vil Dragon-kapslen ankomme til rumstationen lige omkring det tidspunkt, hvor den næste Soyuz-kapsel med nye astronauter også ankommer.

Dokumentation

NasaSpaceflight artikel
Space.com artikel

Kommentarer (0)