Nye spionbilleder frigivet af USA

Den 20. september frigav det amerikanske forsvar omkring 10.000 gamle spionsatellitbilleder.

Billederne er indsamlet af de to amerikanske Keyhole-spionsatellitter, KH-7 og KH-9, mellem 1963 og 1980. De blev frigivet under en konference i Maryland, USA den 20. september. Billederne er gjort tilgængelige efter et direktiv fra 1995 underskrevet af Clinton. Formålet er, at de skal kunne bruges af historikere, forskere og videnskabsfolk.

KH-7-programmet gik under kodenavnet Gambit og menes at have indsamlet billeder, som har en opløsning svarende til eller måske bedre end den på de bedste af nutidens kommercielle jordobservationssatellitter. Opløsningen oversteg langt de tidligere Keyhole-satellitters, men foreløbig ser det ud til, at der ikke er blevet frigivet billeder med den højeste opløsning fra satellitten.

Der blev opsendt 38 KH-7 satellitter, hvoraf de 34 var vellykkede. Hver mission varede mellem en og otte dage, hvorefter filmen blev sendt tilbage til jorden i en enkelt kapsel. Information fra KH-7 satellitterne blev blandt andet brugt under Salt-nedrustningsforhandlingerne.

En KH-9 satellit under opsendelse fra Vandenberg-rumcenteret i Californien. Der findes ingen offentliggjorte billeder af hverken KH-7 eller –9 satellitterne.

KH-9 havde en lavere opløsning en KH-7, men indsamlede information primært til forsvarets geodæter og korttegnere mellem marts 1973 og oktober 1980. Satellitterne fløj i alt 12 gange.

Det vides ikke om flere spionsatellitbilleder vil blive offentliggjort. Men det kommer nok til at vare et stykke tid, da en del af satellitterne basalt er de samme som stadig bruges den dag i dag.

Keyhole-7 og -9 var to af USA's mest hemmelige spionsatellit under den kolde krig. Satellitterne efterfulgte det vellykkede Corona-program, som omfattede Keyhole-1 til -6 satellitterne. Satellitterne blev opsendt i hemmelighed og tog så billeder af jorden i en periode. Derefter kastede de kapsler med film ned med faldskærm, hvorfra de så blev samlet op med fly.

KH-7 var i kredsløb og indsamlede informationer om hovedsagelig sovjetiske og kinesiske ballistiske missilramper, atominstallationer, radarsystemer, lufthavne til bombefly, flådebaser og forskellige konfliktområder rundt om på jorden mellem juli 1963 og juni 1967. Specielt blev de brugt til at indsamle information efter Cuba-krisen, under syvdageskrigen i Mellemøsten, samt under kinesiske og sovjetiske atomprøvesprængninger.

KH-7 satellitterne:

Blev brugt mellem juli 1963 og juni 196738 KH-7 satellitter blev opsendt34 missioner var vellykkede og fra de 30 blev der indsamlet brugbare dataDe sendte i alt 19.000 billeder eller 12,9 kilometer film tilbage til jordenBanen på Jorden, der kunne fotograferes fra satellitten ved hver passage, var på 18 kilometers bredde.I alt blev der dækket et område på ca. 17 millioner kvadratkilometerDe oplyste opløsning (indtil dato) var i starten på 1,2 meter og til slut på 60 centimeterEt enkelt billede kunne være 18 kilometer bredt og op til 930 kilometer langt

KH-9 satellitterne:

Blev brugt mellem marts 1973 og oktober 198012 KH-9 satellitter blev opsendtMissionerne varede mellem 42 og 119 dageDer blev sendt en rulle film tilbage fra hver satellitDe sendte i alt 29.000 billeder eller 14,4 kilometer film tilbage til jordenBanen på Jorden, der kunne fotograferes fra satellitten ved hver passage, var på 130 kilometers breddeI alt blev der dækket et område på ca. 270 millioner kvadratkilometerDe oplyste opløsning (indtil dato) var i starten på 10 meter og til slut på 6 meterDer blev også leveret stereo og tre-sæts billeder af nogle områder

Kommentarer (0)