To nye Mars-meteoritter fundet

Med de nye fund er antallet af meteoritter fra Mars oppe på 26.

De to nye meteoritter er blevet fundet i det østlig Marokko eller i den vestlige del af Algeriet og er nu blevet undersøgt af Adam and Greg Hupe fra Washingtons Universitet. Den ene, kaldet NWA-998 – for Nordvest Afrika – er en Nakhlit-stentype, og den anden, NWA-1195, er af typen Shergottit.

Udover de to nye Mars-meteoritter er flere andre dele blevet identificeret, men de har vist sig at stamme fra nogle af de 26.

NWA-998 er den sjette kendte Nakhlit, og den har en række specielle egenskaber. Blandt andet har den titanmagnetit og calsiumproxen på overfladen, hvilket antyder, at den har været udsat for høje temperaturer. Samtidig er der karbonater og sulfater på overfladen, der måske skyldes, at den har været udsat for tidens vejr på Mars. NWA-998 vejede 456 gram, og inden den blev skåret i stykker, målte den 7,2 x 6,5 x 4,8 centimeter.

Den anden meteorit, NWA-1195, har en usædvanlig form og er tydeligt blevet formet af vejret. Det er den fjerde kendte type i en undergruppe af Shergottit. Den menes at indeholde materiale fra den oprindelig magma i Mars´ kerne. NWA-1195 var oprindelig et helt stykke på 315 gram og målte 13,3 x 4,3 x 3,7 centimeter, inden den gik i stykker.

Forsker-samarbejde
At få fat i de to nye meteoritter, har krævet samarbejde mellem meteoritjægere, samlere og forskere. Allerede i september 2001 gik der rygter om, at NWA-998 fandtes i Marokko.

På det tidspunkt var det ikke muligt at rejse ind i landet. Efter at eksistensen var bekræftet, lykkedes det at få den indkøbt i februar måned i år, og prisen var langt højere end for andre tilsvarende meteoritter.

Meteoritten menes at være fundet i det vestlige Algeriet, men det præcise sted er svært at få bekræftet, da de berberiske nomader ikke vil oplyse det præcise findested. Et forsøg på at få dem til at søge samme sted efter andre dele fra den samme meteorit er mislykkedes.

Eftersøgning gav resultat

NWA-1195 blev fundet, efter at Adam og Greg Hupe havde brugt måneder på at uddanne marokkanske mellemhandlere til at finde specielle Mars-meteoritter mellem store samlinger af stenprøver.

Tidligere blev alle sten, der ikke var magnetiske eller havde en brændt overflade, kastet bort. I marts 2002 fandt Hupe en 50 grams sten med brændt overflade, der viste sig af være af Shergottit-typen. Efter at have fundet frem til, hvilke nomader der havde fundet stenen, blev efter en eftersøgning efter andre stykker sat i gang.

En uge senere fandt man en sten på 265 gram, kun 15 meter fra det oprindelige findested i Safsaf-området i det østlige Marokko. Og en sammenligning af de to stykker viste, at de engang havde siddet sammen.

Kommentarer (0)