Nærbilleder af asteroide baner vej for bemandet mission

Rumsonden Dawn kredser nu kun 210 kilometer over asteroiden Vesta og sender detaljerede billeder hjem af riller og kratre. Kortlægningen skal bruges til at sende mennesker derop i 2025.

Dawn-rumsonden har nu, via sin ionmotor, sænket sin bane omkring asteroiden Vesta, så rumsonden kredser i kun 210 kilometers højde.

Det gør den i stand til at starte et års kortlægning af asteroiden. De nye billeder viser en mængde detaljer i Vestas overflade, som astronomerne aldrig før har set. I denne opløsning ses store mængder små kratere, og strukturer såsom små riller, og konturerne, der minder om de strukturer, der blev set i lav opløsning fra den højere bane.

Se Nasas eget galleri af billeder taget fra Dawn her.

Fra blot 210 kilometers højde er rumsonden Dawn begyndt sine nærstudier af asteroiden Vesta. (Foto: Nasa/JPL)

Vesta har også enorme bjerge, eksempelvis er dens højeste bjerg, der findes ved sydpolen, tre gange højere end Mount Everest.

»Dawn har nu gennemført en række komplicerede manøvre for at komme ned i denne lave bane. Herfra er den i en fantastisk position til at lære mere om Vestas hemmeligheder og specielt om asteroidens overflade og indre,« siger Nasas ledende tekniker på Dawn-rumsonden, Marc Rayman, fra Jet Propulsion-laboratoriet.

Forsmag på bemandede besøg

Den ledende forsker på Vesta, Christopher Russell fra University of California, Los Angeles, påpeger, at udforskningen af Vesta kun er en forsmag på, hvad der vil komme, når vi begynder bemandede besøg på en asteroide.

Nasa har planer om at sende astronauter ud til en asteroide i 2025 via en ny Orion-rumkapsel, som er under bygning. Erfaringen fra bl.a. Dawn-missionen er vigtig for at forberede disse bemandede besøg.

Videre til Ceres

Den 530 kilometer store asteroide kredser ude i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Vesta menes at være en tidlig protoplanet, som kunne havde udviklet sig til en rigtig planet, hvis ikke Jupiters tiltrækning havde fjernet for meget materiale i Solsystemets tidlige periode.

Når undersøgelserne på Vesta er afsluttet forsætter Dawn til dværgplaneten Ceres, hvor den skal forsætte med at indsamle viden om disse legemer, der er rester fra Solsystemets dannelse.

Den 2,5 milliarder kroner dyre Dawn-rumsonde blev opsendt i 2007 og har kredset omkring Vesta siden den 15. juli i år. Den vil forblive i dette lave kredsløb i de kommende 10 uger. Herefter vil den via en spiralbane igen blive sendt op i en højere bane, med en afstand til asteroiden på 680 kilometer.

I juli 2012 forlader Dawn Vesta og forsætter rejsen til Ceres, hvor den forventes at ankomme i februar 2015.

Kommentarer (0)