Lovende algeteknologi på Lolland for dyr til stor skala

Teknologisk Indsigt Projekt med algedyrkning på Lolland viser, at man kan rense spildevand ved hjælp af de grønne vandplanter. Men de videre perspektiver i projektet er usikre - dertil er det for dyrt at slå dyrkningen op i stor skala.

Tre års forsøg med at omsætte alger på Lolland til energi, olier og proteiner har stadig ikke resulteret i et gennembrud, der gør teknologien klar til stor skala.

Lolland fik 7,7 millioner kroner i EU-støtte i 2008, og lollænderne har opført 400 meter diger på Nordlolland, som der er dyrket alger op ad. I 2010 ydede EU tilskud til et nyt algeinnovationscenter, som med placering i den sydlige Holeby skulle forske videre i resultaterne. Men direktør for Grønt Center i Holeby Poul H. Madsen erkender, at algerne ikke er klar til stor skala.

»Det er ikke i morgen, at vi ser en kæmpe produktion af alger. Dertil er processen ikke tilstrækkelig fintunet. Det kræver en periode, hvor vi arbejder successivt med algerne først,« forklarer direktøren, som mener, at 'vi skylder os selv at tage det stille og roligt' for at finde frem til de rigtige løsninger.

Alger bruges i dag kommercielt til produktion af fødevarer, olier, proteiner og farvestoffer. Og det er vigtigt at holde fast i, at produktion med det eneste formål at skaffe føde til biogasanlæggene ikke kan betale sig.

»Der findes i dag ingen kommercielle produktionsystemer til algedyrkning alene med energiproduktion som produkt. Når vi finder de optimale dyrkningsforhold, så kommer der energi fra algerne, men der er lang vej. Det er meget bedre at se på de alger, som kan hjælpe os i vores moderne infrastruktur, hvor vi har vandbårne systemer overalt. Algerne kommer til at hjælpe os og tredjeverdenslandene med at opsamle næringsstoffer og producere fødevarer i storstil - energi er altid sidste anvendelse af algerne,« pointerer Poul H. Madsen.

Næste skridt i processen er - ud over det fortløbende arbejde på algeinnovationscentret - at få skaleret erfaringerne fra Søllested Renseanlægs 1.000 liter store bassin op i en størrelse, som gør det muligt at teste, om et rensningsanlæg ville kunne klare sig udelukkende ved hjælp af algerensning. Men den slags er dyrt at få sat i gang, fortæller direktøren.

»Det er dyrt at lave forsøg i stor skala. Det kræver et bassin på 20.000 liter, og til det skal der rejses yderligere økonomi.«

Algeinnovationscentret leder derfor aktuelt efter samarbejdspartnere, som kan finansiere yderligere test af algernes renseevner.

Læs hele historien:
Teknologisk Indsigt // Energi og Miljø i kommunerne er Ingeniørens nye specialnyhedsbrev, som er målrettet beslutningstagere i kommuner og andre offentlige institutioner samt deres rådgivere.

Få gratis prøveabonnement på nyhedsbrevet her

Kommentarer (0)