Hidtidige test af liv på Mars ubrugelige

Den organisk-kemiske test, man hidtil har stolet på, og som blev udført af landingsfartøjerne Mars Viking 1 og 2 på overfladen af den røde planet for 30 år siden, duer ikke, viser det sig.

Det er et forskningshold, ledet af Rafael Navarro-Gonzalez fra National Autonomous University of Mexico i Mexico City, som har afprøvet den gamle metode igen.

Under aktuelle forsøg kunne proceduren ikke engang vise eksistensen af biologisk aktivitet i en prøve fra Jorden, som myldrede med liv.

»Mars-overfladen kan rumme liv i mængder, som er adskillige størrrelsesordener større end testens målegrænse,« siger forskerne til internetmagasinet Space.

Intet liv i Spanien

I 1976 brugte robotterne i Viking-missionerne en metode til at afsløre mikrobiologisk liv, kaldet TV-GC-MS (Thermal Volatilization Gas-Chromatography-MS). Den gik ud på at opvarme en skefuld marsstøv til 500 grader Celsius og derpå analysere dampene efter spor af biologisk liv.

Men undersøgelsen fandt intet, selv om følsomheden var helt nede på nogle få parts-per-billion.

»Resultatet er hidtil blevet betragtet som det mest overbevisende bevis på, at der ikke findes mikrobiologisk liv på Mars,« siger Rafael Navarro-Gonzalez til bladet.

Forsøget blev gentaget flere steder på Jorden. I tørre dale på Antarktis, i ørkener i Peru og Chile samt altså en særdeles biologisk aktiv prøve fra Rio Tinto i Spanien.

En af de mulige årsager til, forsøget slår fejl, er måske, at jernforbindelser i prøverne kan have iltet organiske molekyler og dannet kuldioxid, hvorved de stoffer, der skulle måles, er forsvundet. Den lave mængde af kuldioxid på Mars er i øvrigt et mysterium for mange forskere.

Det næste forsøg på at finde biologiske spor på Mars løber af stabelen i 2009. I det nye eksperiment skal de måske-organiske prøver først opløses med et opløsningsmiddel, før de analyseres.

Kommentarer (0)