Endeavour indleder maraton-besøg på rumstationen

Den amerikanske rumfærge er ikke blevet beskadiget under opsendelsen, og astronauterne har travlt med at gøre klar til at den første rumvandring.

Rumfærgen Endeavour blev torsdag morgen klokken 05.20 dansk tid koblet til Den Internationale Rumstation, mens de to fartøjer passerede hen over Malaysia. Efter at sammenkoblingen mellem de to fartøjer var blevet sikret og trykket i tilkoblingsporten udlignet, kunne lugerne åbnes, og de to besætninger hilste på hinanden.

Endeavours besøg på rumstationen bliver det længste og mest omfattende. I løbet af det kommende 12 dage skal der blandt andet gennemføres fem rumvandringer.

Endeavour blev opsendte tidligt tirsdag morgen fra Florida. Onsdagen blev brugt til den obligatoriske inspektion af rumfærgens næsekappen og vingeforkanter, samt klargøringen af rumdragter til torsdagens rumvandring.

Endeavour lavede en saltomortale, inden den tidligt torsdag morgen blev tilkoblet rumstationen. (Foto: Nasa)

Inden sammenkoblingen foretog rumfærgekaptajn Dominic Gorie en saltomortale med Endeavour foran rumstationen, så astronauterne kunne fotografere rumfærgens yderside. Billederne bliver brugt til at efterse rumfærgen for skader fra opsendelsen.

Nasa er i gang med at analysere billeder og data fra opsendelsen. Inspektionen onsdag viste, at der hverken er problemer med næsekappe eller vingeforkanter.

Efter ankomsten til rumstationen fik Endeavours besætning den obligatoriske sikkerhedsinstruktion, hvorefter den gik i gang med at flytte rumdragter og udstyr til Quest-luftslusen, så det er klar til den første rumvandring natten til fredag. Den skal gøre det medbragte japanske forsyningsmodul klar til montering på rumstationen. Samtidig skal astronauterne begynde at samle den komplekse Dextre-robothånd.

Dokumentation

Nasa om Endeavours mission

Kommentarer (0)