Danske krigs-droner får en elektrisk lillebror: Lydløs mikrohelikopter

Sidste skrig på militærfronten fra firmaet bag danskernes Raven UAV, er en næsten lydløs mikrohelikopter - et "øje i det høje" - som kan udspionere fjender fra luften i timevis.

En militær udgave af de populære små, elektriske quadrocoptere er netop blevet præsenteret af firmaet AeroVironment Inc. Det er samme firma, der har udviklet den lille Raven UAV, som de danske soldater i Afghanistan har brugt til flyvende overvågning af deres omgivelser siden 2008.

Det nye fly hedder Shrike VTOL, og det kan operere næsten lydløst over fjendtligt område. Ligesom Raven er der ikke tale om en bevæbnet UAV, men en ren overvågnings-helikopter. Samtidig er den så let - 2,5 kg - at den kan transporteres i en rygsæk.

Der er lagt vægt på videobilleder af høj kvalitet, som løbende sendes tilbage til militærenheden via et krypteret radiolink. Flyet kan holde en fast position i op til 40 minutter, mens der transmitteres højopløst video af bestemte objekter. Der er dog også en mulighed for at sende levende video i flere timer, skriver firmaet i en pressemeddelelse.

Let og næsten lydløst kan et højopløst videokamera nu placeres midt på himlem og holde øje med, hvor vejsidebomber bliver gravet ned. (Foto: AeroVironment)

Der er mange overvågnings-helikoptere af denne type på markedet i dag. Men Shrike VTOL er specielt udviklet til robust militærbrug.

Ingeniørerne har brugt fire år på den, og udviklingen er finansieret af det amerikanske DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Dokumentation

AeroVironments pressemeddelelse

Kommentarer (2)

til Helveg Petersen , daværende forsvarsminister at dansk millitær skulle have sådanne droner til at overvåge hvor danmark havde fredsbevarende styrker.
Hvor svært kan det være ? desværre valgte forsvaret så nogen dyre droner fra Frankrig der ikke kunne bruges.

mvh Jacob Schønberg

  • 0
  • 0

Ja, for hvad ved sådan en "lille mand på gulvet"? Han har jo INGEN forstand på noget som helst. Næh, man skal være OFFICER, og have spildt MANGE år på forsvarets forskellige skoler, for at kunne sætte sig ind i den komplicerede tankegang, som forefindes i forsvarets øverste top!! Ja, nemlig, ja.
Hvorfor tror du, at man har KØBT M/95 i sin tid, når man kunne have FÅET M/16A2 gratis af amerikanerne? Jaaa, der kan du bare se ;-)
PS: De optiske sigter man købte, kostede mere end geværet....

  • 0
  • 0